Periodontitt

Periodontitt er en betennelsestilstand i støttevevet i rundt tennene. Bærevevet inkluderer tannkjøttet, fibrene rundt tannkjøttet og det omkringliggende kjevebenet. Hvis sykdommen ikke behandles, kan tennene løsne og falle ut. Vital Tannhelse hjelper deg!

Slik sitter tennene fast i kjevebenet

Tennene dine sitter fast i kjevebenet via et selvklebende nett med små rotkanalfibre. Tannkjøttet ligger på utsiden av kjevebenet, og det er derfor bare kronen på tannen som er synlig ettersom roten på tannen er skjult under tannkjøttet.

Fibrene som hjelper til med å holde tannen på plass i kjeven sitter langs tannroten og ender ved tannkronen. Dermed danner de en naturlig lomme mellom tannkronen og tannkjøttet. På en sunn tann vil lommen være maksimalt 2-3 mm dyp.

Hva er periodontitt?

Periodontitt (pyrea) fører til at beinet rundt tennene langsomt brytes ned, og støttevevet i tennene forsvinner. Hvis sykdommen er langt utviklet løsner tennene løsner og dermed kan bevege seg i tanngropen.

Hvordan oppstår periodontitt?

Tannsykdommen oppstår når bakterier over lang tid får akkumulere langs kanten på tannkjøttet, noe som gir opphav til en betennelsestilstand. Hvis betennelsen ikke behandles kan den utvikle seg til periodontitt, hvor bakteriene sprer seg til det dypere vevet i tannkjøttet og ned mot tannroten. Dette vil til slutt føre til at beinet brytes ned, og tannen løsner hvis den ikke blir behandlet.

Forhindre løse tenner

Når bakteriene beveger seg mot beinet, vil de bryte ned rotmembranfibrene underveis, og tannkjøttlommen blir derfor dypere. Jo lenger periodontitt forblir ubehandlet, desto dypere blir tannkjøttlommen og jo løsere blir tennene. Sykdommen forhindres ved god munnhygiene og jevnlige tannlegekontroller.

Hvem får periodontitt?

Periodontitt forekommer oftest hos mennesker i 30- og 40-årene, og 90% av dem har tannkjøttbetennelse i 20-årene som til slutt utvikler seg til periodontitt hvis de ikke blir behandlet. Etter fylte 40 år er periodontitt den vanligste årsaken til tanntap. Jo tidligere du får sykdommen, desto mer aggressiv vil den være og jo mindre motstandsdyktig vil du være mot den.

Symptomer på periodontitt

Periodontitt gir sjelden symptomer før tilstanden er omfattende. Det er derfor viktig at tannlegen eller tannpleieren regelmessig sjekker dybden på tannkjøttlommene, og behandler om nødvendig. På den måten kan tannkjøttet forbli sunt. Imidlertid kan festet som tannen har mistet på grunn av betennelse dessverre ikke gjenopprettes.

Er du en av de 12%?

Nyere studier fra blant andre Tannhøgskolen i Århus indikerer at ca. 12% av befolkningen har periodontitt i større eller mindre grad. I denne andelen av befolkningen vil ubehandlet tannkjøttbetennelse (gingivitt) til slutt utvikle seg til periodontitt. Det er derfor viktig at du opprettholder god munnhygiene. Blant annet er det viktig å foreta regelmessig tannrengjøring.

Behandling av periodontitt Vital Tannhelse

Hvordan foregår periodontal behandling?

Periodontal behandling inkluderer i første omgang en kartlegging av omfanget av sykdommen. Dette gjøres ved å måle tannkjøttlommene (seks målinger for hver tann) ved hjelp av en millimetermåling.

Tannkjøttlommens dybde er et uttrykk for hvor mye kjevebenet rundt tennene er brutt ned. Det kan også være nødvendig å ta røntgen av tennene for å få et mer nøyaktig bilde av omfanget av sykdommen.

Les mer om røntgen.

Det er mulig å behandle en aktiv periodontitt ved å gjøre den inaktiv. Imidlertid vil ikke skaden som den aktive periodontitt har påført tennene, og spesielt tannkjøttet, forsvinne av seg selv bare fordi periodontitt ikke lenger er aktiv.

Rensing og utjevning

På grunnlag av informasjonen som innhentes fra røntgen utføres den faktiske periodontale behandlingen, som består av en rensing av tannkjøttlommene, samt rengjøring og utjevning av tennens rotflater (tannrotrensing).Ved periodontitt kryper tannstein og bakterier  inn i tannkjøttlommene, og grundig rengjøring hos tannlegen er nødvendig for å forhindre at beinet som holder tennene på plass ikke trekker seg lenger tilbake.

Hvis lommene er veldig dype og betente, kan det være nødvendig å utføre behandlingen under lokalbedøvelse.

Les mer om bedøvelse.

Alvorlige tilfeller krever kirurgiske inngrep

I alvorlige tilfeller kan et mindre, kirurgisk inngrep være nødvendig. Dette er en en såkalt periodontal operasjon, der tannkjøttet løftes til siden og de nødvendige rengjøringene utføres.

Antibiotikakur

Det kan være nødvendig å supplere periodontal behandling med en antibiotikakur. Hensikten med behandlingen er å stoppe den videre utviklingen av sykdommen. Dessverre kommer ikke tapt bein tilbake.

Hva skjer hvis man unngår behandling?

Hvis periodontitt ikke behandles blir tennene løse og faller ut, én etter én.

Sørg derfor for å gå til tannlegen regelmessig, og oppretthold god munnhygiene med regelmessig tannbørsting og tanntråd eller tannpirker.

Er noen mer utsatt for å få periodontitt enn andre?

Vær oppmerksom på at periodontitt kan være arvelig. Hvis én eller begge foreldrene dine har periodontitt, er det økt risiko for at du får det selv.

Røykere har større risiko og raskere sykdomsutvikling

Hvis du røyker har du også større risiko for å utvikle periodontitt. Det er bevist at røykere har betydelig mer tap av bein, flere tapte tenner og dypere tannkjøttlommer enn ikke-røykere.

Røykere opplever også generelt raskere utvikling av periodontitt. Jo mer du røyker per dag og jo lenger du har røyket det, desto raskere blir sykdomsutviklingen din.

Effekten av periodontal behandling er også dårligere hos røykere enn hos ikke-røykere, både for kirurgiske og ikke-kirurgiske behandlinger. 90% av mislykkede behandlinger er av røykere.

Røykeslutt kan gi bedre behandling

Hvis du slutter å røyke vil du mest sannsynlig oppleve et bedre behandlingsresultat, ettersom utviklingen av sykdommen vil kunne bremses.

Diabetes kan føre til periodontitt

Diabetes er en systemisk sykdom der blodsukkeret er kronisk forhøyet. Det økte glukosenivået i blodet påvirker kroppens immunsystem, noe som øker risikoen for å utvikle periodontitt. Det er spesielt pasienter uten et godt regulert blodsukker som har høy risiko for å utvikle sykdommen. Disse pasientene reagerer ikke like godt på periodontal behandling som pasienter med godt kontrollert blodsukker.

Slik opprettholder du et sunt tannkjøtt

For å unngå å få periodontitt er det viktigste du kan gjøre å sørge for at du har god munnhygiene.

Børst tennene og søk råd fra tannlegen din

God munnhygiene er å pusse tennene to til tre ganger om dagen, følge tannlegens anvisninger og bruke tanntråd. Tannlegen vil alltid hjelpe deg med å velge hvilke hjelpemidler som er best for deg og hvordan de skal brukes i ditt spesielle tilfelle.

Hvor mye koster periodontal behandling?

Prisen på en periodontal behandling avhenger av hvor mange tannkjøttlommer med aktiv periodontitt som må rengjøres i dybden. En tannkjøttlomme på mer enn 4 millimeter som viser tegn på aktivitet i form av blødning, må rengjøres i dybden.

Hva kan jeg gjøre for å behandle periodontitt?

Den beste behandlingen av periodontitt er forebygging. Røykeslutt og god munnhygiene er avgjørende i forebyggingen. Søk behandling hvis du oppdager at du har periodontitt.

Våre klinikker

Bestill time hos din lokale klinikk

Velg din lokale klinikk for å se kontaktinformasjon, åpningstider og aktuelle tilbud

Alta

Bodø

Indre Arna

Majorstuen