Betennelse i visdomstann

Det er ulike årsaker til det kan oppstå betennelser i en visdomstann. Uansett årsak bør du konsultere tannlegen din slik at du kan få svar på hva du selv kan gjøre og hva tannlegen anbefaler å gjøre med tannen.

Hvorfor oppstår betennelse i en visdomstannen?

Betennelsen oppstår fordi bakterier og matrester blir sittende rundt visdomstannen. Kroppens immunsystem vil prøve å bekjempe betennelsen, men dessverre er ikke det nok for å bli helt kvitt den.

Hvis visdomstannen bare er halvt frembrutt, kan det være tannkjøtt over deler av tannen der bakterier lett kan sette seg fast. Det er derfor viktig at du prøver å holde området rent.

Betennelse i visdomstann Vital Tannhelse

Kan jeg gjøre noe selv for å fjerne betennelse i en visdomstann?

Det at visdomstenner ofte bare bryter halvveis frem gjør det lettere for bakterier å akkumulere. Det er ikke noe du selv har skyld i eller kan påvirke. Visdomstennene vokser litt som de vil.

Du kan imidlertid prøve å holde området rent og sjekke for ømhet og smerte, da dette vanligvis er et tegn på betennelse i visdomstannen. Det er avgjørende at du opprettholder god munnhygiene ved å pusse tennene to ganger om dagen og bruke tanntråd regelmessig. Hvis du oppdager ømhet eller smerte skal du gå til tannlegen. Hos Vital Tannhelse kan vi gjennomføre tannrensing som bidrar til å å holde tennene rene.

Det kan være vanskelig å pusse tilstrekkelig rundt visdomstannen. Du kan derfor supplere tannbørsting og tanntråd med klorheksidin eller hydrogenperoksid. Du bør skylle munnen to ganger daglig i 30 sekunder. Klorheksidin og hydrogenperoksid kan kjøpes på apoteket.

Hva gjøres når det oppstår betennelse?

Tannlegen vil i utgangspunktet undersøke hvordan visdomstannen sitter og dermed finne svar på hva som kan være skyld i betennelsen.

Hvis betennelsen ikke forsvinner med tannlegens råd, kan det være nødvendig å fjerne den.

Les mer om fjerning av visdomstenner.

Symptomer på betennelse i visdomstannen:

  • Ømhet og smerte. 
  • Rødhet og hevelse. 
  • Dårlig ånde. 
  • Vanskeligheter med å gape som før. 
  • Vanskeligheter med å svelge. 

Våre klinikker

Bestill time hos din lokale klinikk

Velg din lokale klinikk for å se kontaktinformasjon, åpningstider og aktuelle tilbud

Alta

Bodø

Indre Arna

Majorstuen