Tannverk

Tannverk kan komme plutselig, og er kroppens måte å fortelle deg at noe er galt. Du bør derfor lytte til smertene og gå til tannlegen.

Hvorfor får du tannverk eller tannpine?

Det kan være flere årsaker til tannverk, men den vanligste årsaken er et ubehandlet hull i en tann. Derfor er den beste forebyggingen mot tann- og tannkjøttsmerter god munnhygiene og regelmessige kontroller hos tannlegen.

Årsak nr. 1: Hull i tennene

Et overfladisk hull i en tann, i det ytre laget av tannen (emaljen), gir sjelden symptomer. Men så snart bakteriene har funnet veien inn i neste lag (dentin), som inneholder små kanaler inn i nerven, er det stor risiko for at tannverk kan oppstå.

Det er ingen sammenheng mellom størrelsen på hullet og graden av smerte. Et hull i en tann kan gå helt til tannnerven uten at det er tegn til symptomer underveis.

Ved vanlig kontroll hos tannlegen blir tennene undersøkt for å oppdage og forhindre en slik utvikling i tide. Hvis et hull ikke oppdages i tide, kan det i tillegg til tannsmerter også være en risiko for at tannen får tannrotbetennelse og derfor trenger rotbehandling. Det er imidlertid noe som kan unngås hvis det gjøres tiltak i tide.

Årsak nr. 2: Tannrotbetennelse

Når bakteriene har funnet veien helt til tannens nerve, kan det oppstå betennelse i og rundt tannens rot, og dette kan være veldig smertefullt.

Hvis du har betennelse i tannroten (tannrotbetennelse), vil du ofte trenge en bestemt type tannverkbehandling. I begynnelsen er det normalt å oppleve en murrende følelse til tider. Dette kalles en kronisk tannrotbetennelse. En kronisk tannrotbetennelse kan bli akutt og da vil smertene bli uutholdelige.

I tilfeller med akutt tannrotbetennelse kan tannen føles for høy fordi betennelsen ved tannroten presser. I noen tilfeller kan du til og med oppleve betennelse som kommer ut gjennom tannkjøttet gjennom et lite hull (en fistel). I tilfeller der betennelsen ikke finner veien ut gjennom tannkjøttet, er det en risiko for at en tannbyll (abscess) kan oppstå.

For å unngå tannbyll er det viktig å søke en tannlege som kan undersøke tannen allerede ved de første symptomene og tegnene på en kronisk tannrotbetennelse.

Årsak nr. 3: Tannbyll (abscess)

En tannbyll kan oppstå på bakgrunn av et hull i en tann som har ført til tannrotbetennelse (rotspissbetennelse), men det kan også forekomme ved langvarig tannkjøttbetennelse, som har utviklet seg til en ubehandlet periodontitt.

En tannbyll er en opphopning av betennelse (puss) som oppstår når det ikke er noe fritt avløp for betennelse. Bakterier og betennelser akkumuleres i en tannbyll, som gjør vondt på grunn av det økte trykket som oppstår inne i byllen. Det er dette trykket som kan forårsake en opplevelse av at tannen føles for høy.

Årsak nr. 4: Tannkjøttbetennelse

Bakterier i munnhulen legger seg langs tannkjøttlinjen og mellom tennene hvis de ikke fjernes daglig med tannbørste og tanntråd. Bakterier som ikke fjernes kan forårsake hulrom i tennene og i tillegg gi betennelse i tannkjøttet rundt tennene.

Ikke alle opplever smerter fra tenner eller tannkjøtt med tannkjøttbetennelse, men de fleste kan oppleve dårlig smak i munnen eller dårlig ånde. Dette er fordi tannkjøttet reagerer ved å heve. En hovent tannkjøtt blør lettere enn vanlig.

Ved langvarig tannkjøttbetennelse vil en liten lomme dukke opp mellom tannen og tannkjøttet, hvor tannstein og bakterier kan sette seg. Når det er bakterier og tannstein under tannkjøttet, kalles det periodontitt.

Den beste forebyggingen av tannkjøttbetennelse er god munnhygiene i form av daglig børsting av tennene og bruk av tanntråd. I tillegg er det viktig å få fjernet tannstein under de vanlige kontrollene hos tannlegen.

Årsak nr. 5: Periodontitt

Ubehandlet tannkjøttbetennelse kan utvikle seg til periodontitt. Hvis tannstein og bakterier har lagt seg langs tannkjøttet og fått sitte der lenge, er det en risiko for at tannkjøttet svulmer opp og danner en lomme mellom tannen og tannkjøttet. I denne lommen er det oksygenfrie forhold, og det betyr at periodontale bakterier kan leve her.

Hvis periodontale bakterier beveger seg inn i tannkjøttlommen, vil det underliggende tannbenet trekke seg bort fra bakteriene og betennelsen. Når tannbeinet trekker mister tennene sakte festet, blir dermed løse og det oppstår fare for at de faller ut.

En ubehandlet periodontitt kan, i tillegg til å skape en risiko for å miste tenner, også gi opphav til dannelse av en tannbyll. Tannstein og bakterier kan akkumuleres under tannkjøttet, noe som kan utløse ømhet med risiko for tannbyll og alvorlig smerte.

Hvis du vil unngå periodontitt krever det forebygging av tannkjøttbetennelse i form av god munnhygiene og regelmessig fjerning av tannstein, for å ikke risikere hovent tannkjøtt.

Årsak nr. 6: Tannutbrudd

Tannutbrudd kan forårsake mye smerte. Alle foreldre med små barn vet dette. Som voksen kan visdomstenner i fremvekst gi smerter – spesielt under trange forhold. Hvis det ikke er rom for visdomstannen må den fjernes. 

Tannverk forsvinner ikke av seg selv

Smerter fra tennene er et tegn på at noe er galt. Hvis smerten forsvinner, vil den komme tilbake til den utløsende årsaken til smerten er behandlet. Mange velger å gå med periodevise smerter over lengre tid. Det anbefales ikke.

Du bør alltid kontakte tannlegen for riktig behandling av smertene dine – selv om de enda ikke er vedvarende eller uutholdelig. Unngå at tannverk kommer tilbake – kanskje til og med i økt styrke. Ta vare på tennene dine og bruk de vanlige kontrollene hos tannlegen, slik at problemene oppdages i tide – før du får tannverk.

Kan du ikke få tannverk hvis du går til tannlegen for en regelmessig kontroll? Jo, det kan du, men det skjer sjeldnere. Det er ikke kontrollen som gjør at du unngår tannverk. Det er grundig munnhygiene, og å bli gjort oppmerksom på ens blinde flekker med mulighet for justering – før eventuelle problemer oppstår.

Når hadde du sist en tannkontroll? De fleste kommer hver 6. – 12. måned. Du trenger ikke å ha tannverk eller oppleve problemer for å gå til kontroll. La tannlegen hjelpe deg med å forhindre det.

Akutt tannverk – hva kan du gjøre selv

Skulle skaden ha oppstått og du har tannverk uten mulighet til å gå til tannlegen, så er det noen forslag til hva du kan gjøre til du kan dra.

Akutt tannverk – 3 tips for hva du kan gjøre selv

  • Hold tennene og tannkjøttet rent med tannbørsten og fjern matrester med tanntråd mellom tennene. Det forhindrer forverring.
  • Ta smertestillende. Hvis du er voksen, må du ta 2 x 500 mg Panodil i kombinasjon med 1 x 200 mg Ipren 3 ganger daglig.
  • Hvis smertene er uutholdelige og tannlegen din er stengt, bruk tannlegetjenesten. Vital Tannhelse har for eksempel en tannvakt ved noen av klinikkene.

Trenger du en rask avtale hos tannlegen?

Vi har flere klinikker i Norge, og vi kan vanligvis raskt finne en avtale for deg på en klinikk i nærheten. Klikk på siden og ring – eller la oss kontakte deg.

Hvis du trenger mer kunnskap om tannverk, tannpine og tannsmerter, har vi også mange svar på siden som kan hjelpe deg.

Hvorfor får du tannverk?

Tannverk oppstår oftest på bakgrunn av et ubehandlet hull. Hvis det er lenge siden du har vært på vanlig kontroll hos tannlegen, kan det være fare for uoppdagede hull.

De vanlige kontrollene gir mulighet for å oppdage og forhindre tannproblemer som uten kontroll kan utvikle seg, forverres og utløse smerter eller akutt tannpine.

Hva er tannverk?

Tannverk er tennene dine som forteller deg at noe er galt. Tannverk kan utløses av en rekke årsaker. Hvis du trenger å vite årsaken, er det nødvendig å vite hvordan tannverk føles. Smertene er forskjellige, avhengig av hva som er den utløsende årsaken til tannverken.

Så hva utløser din tannverk? Er det når du drikker kaldt, spiser søtt, når du tygger, hvis du får pulsen opp, har hodet nede eller er det bare konstant? Stråler den opp til øret eller ut i kjeven? Er du hoven? Vær også oppmerksom på at tannverk kan gi feber.

Hva skal jeg gjøre med tannverk?

Behandlingen av tannverk avhenger av den utløsende årsaken til smertene. Hvis smertene utløses av et hull i en tann, vil det ofte hjelpe å behandle hullet. Imidlertid, hvis du har gått over en lengre periode med hullet, kan det ha utviklet seg til et dypt hull, som involverer tannnerven, og i disse tilfellene er det nødvendig med en rotbehandling.

Hvis smertene skyldes en visdomstann på vei, kan det i noen tilfeller hjelpe å skylle med klorhexsidin mens visdomstannen bryter gjennom tannkjøttet. Hvis du er i tvil om årsaken til tannverk, ta kontakt med tannlegen din.

Kan tannverk forårsake hodepine?

Tannverk og smerte kan forårsake spenningshodepine. Imidlertid, hvis du for eksempel våkner med hodepine om morgenen, kan det også være et tegn på at du klipper tenner eller biter tennene hardt sammen om natten.

Det kan skyldes smerte, men det kan også utløses av en travel dag. Mange opplever hodepine om morgenen hvis de klipper tennene i løpet av natten. En bittskinne kan lindre spenningshodepine og muskelsår. Hvis du vil vite om en bittskinne løser problemet ditt, bør du kontakte tannlegen din.

Hvor lenge varer tannverk og tannpine?

Tidslinjen for tannverk avhenger av riktig behandling, og behandlingen avhenger av årsaken. Det kan være vanskelig å vite hva som er den virkelige årsaken til tannverk, men ofte vil du kunne føle hva som utløser eller forverrer smertene.

Hvis tannverken er konstant bør du kontakte en tannlege, da det kan være nødvendig med røntgen for å vurdere hvilken behandling som er riktig, slik at du kan bli kvitt tannverken så fort som mulig.

Våre klinikker

Bestill time hos din lokale klinikk

Velg din lokale klinikk for å se kontaktinformasjon, åpningstider og aktuelle tilbud

Alta

Bodø

Indre Arna

Majorstuen