Akutt tannverk

Akutt tannverk er kroppens måte å fortelle deg at noe er galt på, og det er viktig at problemet behandles raskt. Vital Tannhelse hjelper deg!

Lindre akutt tannverk

Ved akutt tannverk skal du alletid kontakte tannklinikken din slik at du kan bli behandlet.

Hva kan forårsake akutt tannverk?

Det kan være flere forskjellige årsaker til akutt tannverk. Noen av disse kan være:

  • Et kariesangrep i tannen har nådd nerven, og smertene vil føles jagende og konstant eller i bølger.
  • En brukket tann fører til at noe av nerven eksponeres, og det gjør vondt når tannen utsettes for noe som er kaldt eller varmt.
  • Følsomt tannkjøtt kan føre til milde smerter. Disse skyldes ofte overdreven børsting av tennene.
  • En visdomstann er på vei ut. 
  • Et slag mot tennene har gitt et belastningsbrudd i tannen som gjør at den føles sår når den treffes av noe hardt. Hvis du har slått tennene ut, er det viktig å rapportere skadene til forsikringsselskapet ditt.

Betennelse kan være årsaken

Hvis tannkjøttet er ømt eller hovent, kan det være fordi nerven i tannen er død og betennelsen har spredt seg til rotspissen og området rundt den. Det kan også skyldes at det er betennelse rundt en visdomstann som ennå ikke har brutt ut. Hvis det ikke er plass til tannen, vil tannlegen anbefale at du fjerner visdomstannen.

Les mer om rotspissbetennelse og betennelse i visdomstenner.

Tre ting du kan gjøre selv ved akutt tannverk

1. Hold tennene og tannkjøttet rent med tannbørsten og fjern matrester med tanntråd mellom tennene. Det forhindrer forverring.

2. Ta smertestillende. Hvis du er voksen, kan du ta 2 x 500 mg Panodil i kombinasjon med 1 x 200 mg Ipren tre ganger daglig.

3. Hvis smertene er uutholdelige og tannlegen din er stengt, bruk tannlegetjenesten. Vital Tannhelse har for eksempel en tannlegevakt ved noen av klinikkene.

Kan jeg få en avtale raskt?

Vital Tannhelse øsnker å hjelpe deg med tannverk. Alle som har hatt tannverk vet hvor forferdelig det kan være, og at det eneste som hjelper er å få årsaken behandlet slik at problemet og smertene ikke oppstår igjen og igjen.

Hvor mye koster akutt tannverkbehandling?

Kostnaden for å behandle tannverk bestemmes av årsaken som utløste smertene. Kanskje du har en visdomstann som må fjernes eller en tann som trenger rotbehandling.

Tannlege akutt tannverk Vital Tannhelse

Andre årsaker til akutt tannverk

Hvis det gjør vondt på én eller flere av tennene når du tygger, kan det skyldes mange årsaker.

Som nevnt kan dette skyldes betennelse rundt tannen, men også en tannfylling som er for høy, en visdomstann i overkjeven som tygger ned i tannkjøttet rundt visdomstannen i underkjeven, eller hvis du har bitt noe hardt som har forårsaket en forstuet tann.

Tannverk kan også komme snikende, og trenger ikke å være akutt.

Akutt tannverk og ingen åpen tannlege

Hvis du har hatt akutt tannverk og ikke har muligheten til å gå til tannlegen, er det en rekke ting du kan prøve til du har mulighet til å gå til tannlegen:

Kontakt legevakt ved store smerter

Hvis du har en tann som er sår, enten ved trykk eller hevelse i tannkjøttet, kan du ringe legevakten. I alvorlige tilfeller har de mulighet til å gi deg en resept på antibiotika.

Hvis du derimot har brukket en tann og tungen plages på grunn av den skarpe kanten som har kommet, har du muligheten til å bruke en neglefil. Neglefilen kan runde av tannen, men det er viktig å være klar over at det ikke krever mye før tannen ikke lenger er skarp. På apoteket kan du kjøpe et tannsett som inneholder et midlertidig fyllmateriale som former seg rundt den ødelagte tannen.

Sørg for å lese bruksanvisningen nøye.

Reseptfrie medisiner for smertelindring

Vanlig reseptfri medisinering kan også brukes til smertelindring, men sørg alltid for å kontakte tannlegen så fort som mulig. Tannlegen vil komme med gode råd du kan følge frem til du kan bli behandlet.

I mellomtiden må du sørge for å holde den irriterte tannen ren med tannbørsting og tanntråd. Hvis du har hull eller brudd i tannen, kan tyggegummi også brukes til å dekke hullet.

 

Våre klinikker

Bestill time hos din lokale klinikk

Velg din lokale klinikk for å se kontaktinformasjon, åpningstider og aktuelle tilbud

Alta

Bodø

Indre Arna

Majorstuen