Velkommen til Vital Tannhelse

Tannverk

Tannverk kan komme plutselig, og er kroppens måte å fortelle deg at noe er galt. Det er viktig at du lytter til smertene og går til tannlegen hvis du opplever tannverk. Ved Vital Tannhelse har vi spesialister innen smertefri bedøvelse, og vi kan også tilby behandling under narkose.

Tannverk forsvinner ikke av seg selv

Smerter i tennene er et tegn på at noe er galt. Hvis smerten forsvinner av seg selv vil den komme tilbake til den utløsende årsaken til smerten er behandlet. Mange velger å gå med periodevise smerter over lengre tid. Det anbefales ikke.

Du bør alltid kontakte tannlegen for riktig behandling av smertene dine, selv om de enda ikke er vedvarende eller uutholdelige. Unngå at tannverk kommer tilbake, kanskje til og med i økt styrke. Ta vare på tennene dine og benytt deg av kontrollene hos tannlegen, slik at problemene oppdages i tide.

Man kan få tannverk selv om man går til regelmessige kontroller, men det skjer sjeldnere. Grundig munnhygiene gjør at du unngår tannverk, og undersøkelsene med røntgen gjør deg oppmerksom på hva du må endre på før eventuelle problemer oppstår.

 

Hvorfor får du tannverk eller tannpine?

Det kan være flere årsaker til tannverk, men den vanligste årsaken er et ubehandlet hull i en tann. Derfor er den beste forebyggingen mot tann- og tannkjøttsmerter god munnhygiene og regelmessige kontroller hos tannlegen.

 

Hull i tennene

Et overfladisk hull i tannens emalje en tann gir sjelden symptomer. Hvis derimot bakterier finner veien inn i neste lag, dentinet, er det stor risiko for at tannverk kan oppstå. Dentinet har små kanaler inn i nerven. Størrelsen på hullet er uavhengig av  graden av smerte. Et hull i en tann kan gå helt til tannnerven uten at det er tegn til symptomer underveis.

Tannrotbetennelse

Når bakteriene har funnet veien helt til tannens nerve kan det oppstå betennelse i og rundt tannens rot, og dette kan være veldig smertefullt.

Hvis du har tannrotbetennelse vil du ofte trenge en bestemt type tannverkbehandling. I begynnelsen er det normalt å oppleve en til tider murrende følelse. Dette kalles en kronisk tannrotbetennelse. En kronisk tannrotbetennelse kan bli akutt, og da vil smertene bli svært sterke.

Ved akutt tannrotbetennelse kan tannen føles for høy fordi betennelsen ved tannroten presser. I noen tilfeller kan puss komme ut gjennom tannkjøttet gjennom et lite hull (en fistel). I tilfeller der betennelsen ikke finner veien ut gjennom tannkjøttet, er det en risiko for at en tannbyll (abscess) kan oppstå. For å unngå tannbyll er det viktig å søke en tannlege som kan undersøke tannen allerede ved de første symptomene og tegnene på en kronisk tannrotbetennelse.

 

Tannbyll

En tannbyll (abcess) kan oppstå på bakgrunn av et hull i en tann som har ført til rotspissbetennelse, men det kan også forekomme ved langvarig tannkjøttbetennelse som har utviklet seg til en ubehandlet periodontitt.

En tannbyll er en opphopning av betennelse (puss) som oppstår når det ikke er noe fritt utløp for betennelsen. Bakterier og betennelser akkumuleres i en byll, som gjør vondt på grunn av det økte trykket som oppstår inne i byllen. Dette trykket kan gi følelsen av av at tannen er for høy.

 

Tannkjøttbetennelse

Bakterier i munnhulen legger seg langs tannkjøttlinjen og mellom tennene hvis de ikke fjernes daglig med tannbørste og tanntråd. Bakterier som ikke fjernes kan forårsake hull i tennene og i tillegg gi betennelse i tannkjøttet rundt tennene.

Ikke alle opplever tannverk eller smerter i tannkjøtt under en tannkjøttbetennelse, men de fleste kan oppleve dårlig smak i munnen eller dårlig ånde. Dette er fordi tannkjøttet reagerer ved å heve. En hovent tannkjøtt blør lettere enn vanlig.

Ved langvarig tannkjøttbetennelse vil en liten lomme dukke opp mellom tannen og tannkjøttet, hvor tannstein og bakterier kan sette seg. Når det er bakterier og tannstein under tannkjøttet, kalles det periodontitt.

Den beste forebyggingen av tannkjøttbetennelse er god munnhygiene i form av daglig børsting av tennene og bruk av tanntråd. I tillegg er det viktig å få fjernet tannstein under de vanlige kontrollene hos tannlegen.

Periodontitt

Ubehandlet tannkjøttbetennelse kan utvikle seg til periodontitt. Hvis tannstein og bakterier har lagt seg langs tannkjøttet og fått sitte der lenge, er det en risiko for at tannkjøttet svulmer opp og danner en lomme mellom tannen og tannkjøttet. I denne lommen er det oksygenfrie forhold, og det betyr at periodontale bakterier kan leve her.

Hvis periodontale bakterier beveger seg inn i tannkjøttlommen, vil det underliggende tannbenet trekke seg bort fra bakteriene og betennelsen. Når tannbeinet trekker seg tilbake mister tennene sakte festet og blir løse, og det er fare for at de faller ut.

Ubehandlet periodontitt kan også danne en tannbyll. Tannstein og bakterier kan akkumuleres under tannkjøttet, noe som kan utløse ømhet med risiko for tannbyll og alvorlig smerte.

 

Tannfrembrudd

Tannfrembrudd kan forårsake mye smerte, som alle med små barn vet. Som voksen kan visdomstenner i fremvekst gi smerter, spesielt under trange forhold. Hvis det ikke er rom for visdomstannen må den fjernes.

Våre klinikker

Din lokale klinikk

Velg din lokale klinikk for å se kontaktinformasjon, åpningstider og aktuelle tilbud

Alta

Bodø

Indre Arna

Majorstuen