Tannproteser

Vital Tannhelse utfører forskjellige typer permanente løsninger innen proteser. Du blir også tilbudt midlertidige løsninger for proteser i forbindelse med innsetting av implantater. Tannlegen din vil veilede deg om alternativene dine.

Hva er en tannprotese?

En protese er en erstatning for én eller flere manglende naturlige tenner. Proteser brukes av mange mennesker, ettersom svært få mennesker er i stand til å bevare alle sine naturlige tenner gjennom hele livet. Vi er klare til å hjelpe deg når du trenger oss.

Hvilke typer tannproteser finnes?

Det finnes flere forskjellige typer proteser. 

I noen tilfeller anbefaler vi også en såkalt smileprotese, som vanligvis fungerer som en midlertidig løsning i løpet av behandlingen. Dette gjelder spesielt hvis det er snakk om manglende tenner foran.

Tannproteser tilpasset din egen munn

Felles for alle proteser er at de alltid lages individuelt etter et avtrykk av munnen din. På denne måten vil protesen passe nøyaktig til tannkjøttet og feste seg godt. Dermed vil du ikke oppleve at protesen er løs eller føles ukomfortabel.

En protese kan også festes med en bøyle som klikkes fast på en eller flere av dine naturlige tenner. Med denne løsningen er det viktig å sikre at de naturlige tennene som brukes som fundament er godt forankret i beinet. En protese med avstivning kalles også en delprotese.

I noen tilfeller kan du også velge å montere protesen på trykklås. Disse trykklåsene kan enten monteres på dine naturlige tenner eller på kunstige tannrøtter. Disse kunstige tannrøttene kalles implantater. Fordelen med denne løsningen er at protesen er mer fast enn det som ellers er tilfelle. Det blir mer og mer vanlig å bruke trykklåser på proteser.

Finn riktig løsning i samarbeid med Vital Tannhelse

Hvilken type festeløsning du bør bruke avhenger av hva tannlegen eller klinisk tanntekniker vurderer, og hva som er den beste løsningen i ditt spesielle tilfelle. Det anbefales imidlertid alltid at du beholder så mange av dine naturlige tenner som mulig.

De naturlige tennene gjør det mer behagelig å bruke protesen, da denne er festet til de eksisterende tennene. En del av trykket ved for eksempel tygging overføres til disse tennene, og hjelper dermed med å holde protesen på plass.

Kan andre se at jeg har tannproteser?

Alle protesetenner er laget i virkelige farger og former. Hvis tannlegen gjør en avstøpning før de skadede tennene trekkes ut, vil det være mulig å lage en protese som er mest mulig lik dine forrige tenner. Hvis du for eksempel har hatt en mørk tann eller kroner, kan dette etterlignes på protesen. Protesetenner lages etter dine ønsker, og i en versjon som gjør at ingen vil oppdage at du har fått dem.

Hva gjør jeg mens jeg venter?

Når du har fått trukket ut tennene dine, kan tannlegen sette inn en midlertidig protese, slik at du unngår å gå uten tann i en periode. Denne typen protese beskytter også åpne sår, og gir mindre ubehag etter tanntrekking. Protesen vil imidlertid måtte tilpasses endringer i tannkjøttet, da tannkjøttet kan trekke seg tilbake etter tannuttrekkingen. Når tannkjøttet har trukket seg tilbake, vil protesen derfor ikke passe ordentlig.

Hvordan vedlikeholde en tannprotese?

Uansett om du har hel- eller delprotese, må den holdes ren akkurat som de naturlige tennene. Dette gjøres ved å ta ut protesen og pusse den. Samtidig kan det være lurt å skylle protesen ofte, eller etter hvert måltid, da matrester kan sette seg under protesen.

Du trenger bare å bruke kaldt vann og vanlig håndsåpe når du trenger å rengjøre protesen. Det er imidlertid viktig å ikke bruke varmt vann, da dette kan endre protesens form. Du kan også bruke tannkrem, men vær forsiktig så du ikke bruker en tannkrem som er veldig slipende.

Gode råd for vedlikehold av din protese:

  • Hold den ren. 
  • Møt opp til dine vanlige undersøkelser. 
  • Tannkjøttet ditt trekker seg tilbake. Derfor må protesen justeres kontinuerlig.

Våre klinikker

Bestill time hos din lokale klinikk

Velg din lokale klinikk for å se kontaktinformasjon, åpningstider og aktuelle tilbud

Alta

Bodø

Indre Arna

Majorstuen