Implantatprotese

Hvis du har problemer med at protesene dine føles løse, kan det ofte være til god hjelp å få satt inn en implantatprotese. Snakk med tannlegen om dine alternativer.

Hva er en implantatprotese?

En implantatprotese er en uttagbar helprotese som festes fast i tannimplantater i kjeven. Tannimplantater er en form for kunstige tannrøtter som sikrer at protesen holdes fast på en trygg og stabil måte.

Låsene presses fast på de kunstige tannrøttene, og sitter dermed fast. Du unngår at protesen løsner når du er ute blant andre.

Les mer om tannimplantater.

Fordelen med en implantatprotese

En vanlig helprotese sitter fast ved hjelp av det naturlige vakuumet som oppstår mellom protesen og tannkjøttet.

Noen mennesker har problemer med å venne seg til tanken på å bruke protese. Én årsak er at de er redd for at protesen skal løsne når de er sammen med andre, og enkelte opplever faktisk ofte problemer med protesene i underkjeven. Det er fordi tannkjøttet i der er svært flatt, og derfor passer ikke protesen så godt.

Festemekanismen med to eller fire trykknapper er derfor en veldig behagelig og sikker løsning for pasienter uten eget sett med tenner. Implantatene sikrer at den alltid sitter fast og ikke beveger seg under snakking og tygging.

Hva kan skje hvis protesen ikke sitter riktig?

Hvis protesen ikke sitter helt riktig, kan det føre til ømhet, sår eller problemer med å tygge.

Hvordan monteres en implantatprotese?

Hvis du har én eller flere sunne tannrøtter, kan disse i noen tilfeller brukes som festepunkter. Tannlegen vil sjekke om disse vil kunne brukes.

Festingen utføres ved å sette en “trykknapp” i den sunne roten. Deretter kneppes protesen på knappen. Jo flere knapper som settes inn, jo bedre er protesen festet.

Hvis du ikke har noen tannrøtter igjen, kan tannlegen sette inn et tannimplantat.

Implantasjon av tannimplantat

Tannmplantater er kunstige tannrøtter som settes inn i kjeven.

Etter at implantatene er satt inn og festet godt til kjeven, kan det monteres en trykknapp på hver av disse.

I underkjeven er to trykknapper ofte tilstrekkelig. I overkjeven kan tannlegen montere en ganefri protese ved hjelp av seks trykknapper.

Mens du venter på implantatprotesen

Når du har fått trukket ut tennene dine kan tannlegen sette inn en midlertidig protese, slik at du unngår å gå uten tenner i en periode. Den midlertidige protesen beskytter også åpne sår og gir mindre ubehag etter tanntrekkingen.

 

Hvordan skal jeg vedlikeholde implantatprotesen?

En implantatprotese må holdes ren akkurat som de naturlige tennene. Dette gjøres ved å ta ut protesen og pusse den. Det er også lurt å skylle protesen ofte, eller etter hvert måltid, da matrester kan sette seg under protesen.

Kaldt vann og vanlig håndsåpe er alt du trenger for å rengjøre protesen. Ikke bruk varmt vann, da dette kan endre protesens form. Du kan også bruke tannkrem, men vær forsiktig så du ikke bruker en type som er veldig slipende.

Våre klinikker

Bestill time hos din lokale klinikk

Velg din lokale klinikk for å se kontaktinformasjon, åpningstider og aktuelle tilbud

Alta

Bodø

Indre Arna

Majorstuen