Helprotese

Hvis du har mistet tennene, eller hvis de som er igjen i munnen din er så dårlige at de ikke kan bevares, er det mulig å erstatte dem med en helprotese. La oss hjelpe deg med å få smilet ditt tilbake.

Hva er en helprotese?

Helprotese er det man tidligere gjerne kalte gebiss. Her erstattes alle manglende tenner med akryltenner som sitter fast i rosa akryl som ligner tannkjøtt.

Helprotesen sitter fast ved hjelp av det naturlige vakuumet som dannes mellom protesen og tannkjøttet. Tennene kan designes og plasseres slik at protesen ser helt naturlig ut.

I overkjeven dekker en helprotese både tannkjøttet og det meste av den harde ganen, mens protesen i underkjeven bare hviler på tannkjøttet. Hvis du har en helprotese bør du gå til tannlegen regelmessig, slik at tannkjøttet og tilstanden til protesen blir kontrollert.

Hvem kan få helprotese?

Årsaken til manglende tennene kan være ulike. Noen har ikke klart å vedlikeholde dem på grunn av store hull, andre har periodontitt, stor slitasje på tennene slitasje eller medfødt tannmangel.

Les mer om periodontitt.

Hvis du ikke har noen naturlige tenner igjen, eller de resterende ikke kan bevares, er det nødvendig med en helprotese. Det er ingen regler for hvem som kan få helprotese, men tannlegen vil gi veiledning om det er den riktige løsningen for deg.

Helprotese Vital Tannhelse

Hvordan føles en helprotese?

De fleste lærer å bruke en helprotese relativt raskt. Likevel kan det være vanskeligheter forbundet med den, spesielt når det gjelder overkjeven. I overkjeven kan protesen vanligvis lages slik at den suger seg fast i ganen. I underkjeven ligger protesen i stedet løst på tannkjøttet.

En protese i underkjeven kan også lages slik at kinnene og tungen hjelper med å holde den på plass.Ved fullstendig tannutfall svinner vanligvis kjevekammen, noe som gir god plass til helprotesen. Å venne seg til protesen kan likevel være vanskelig, spesielt hvis du har kjevekammer igjen.

Vil jeg være uten tenner i en periode?

Hvis du skal bruke en helprotese kan du ikke ha noen tenner i munnen. Derfor kan det være nødvendig å trekke ut de siste tennene før du kan få laget protesen. Det er imidlertid ikke nødvendig å gå uten tenner i en lengre periode etter tannuttrekkingen før du får protesen på plass. Hos Vital Tannhelse får du en midlertidig tannprotese.

Midlertidig tannprotese

Tannlegen kan sette inn den midlertidige protesen umiddelbart etter at tennene er trukket ut, slik at du slipper å gå uten tenner i en periode. Denne typen protese beskytter også åpne sår, og gir mindre ubehag etter tanntrekking.

Protesen må imidlertid tilpasses endringer i tannkjøttet, og disse forekommer spesielt raskt i månedene etter at tennene er trukket ut. Når kjevekammene forsvinner, passer ikke protesen lenger og må derfor justeres. Så snart protesen er justert, setter den seg tilbake som den skal.

Hvor raskt krymper tannkjøttet?

Det er stor forskjell på hvor mye og hvor raskt tannkjøttet krymper. En ting er likvel sikkert: Når tannkjøttet er forsvunnet må protesen korrigeres og fylles slik at den får plass igjen. Tannleger kaller denne behandlingen en rebasering.

Hvor ofte denne rebaseringen finner sted er individuell. Noen trenger korrigeringer med hyppige intervaller, mens andre kan klare seg med hvert femte år.

Det er i alle fall lurt å få protesen sjekket av tannlegen én gang i året. Hvis kjevekammene krymper mye uten at protesen blir justert, vil en løs protese skade tannkjøttet.

Hvordan vedlikeholder jeg helprotesen?

En helprotese må holdes ren akkurat som de naturlige tennene. Dette gjør du ved å ta ut protesen og pusse den. Det er også lurt å skylle den ofte, eller etter hvert måltid, slik at matrester fjernes.

Du trenger bare kaldt vann og vanlig håndsåpe for å rengjøre protesen. Ikke bruk varmt vann, da dette kan endre protesens form. Du kan gjerne bruke tannkrem, men pass på å ikke bruke en en type som er veldig slipende.

Våre klinikker

Bestill time hos din lokale klinikk

Velg din lokale klinikk for å se kontaktinformasjon, åpningstider og aktuelle tilbud

Alta

Bodø

Indre Arna

Majorstuen