Delprotese

Delproteser er for deg som mangler én eller flere tenner. Snakk med tannlegen om alternativene dine for å finne ut om denne protesen er løsningen for deg.

Hva er en delprotese?

En delprotese holdes på plass av de gjenværende tennene ved hjelp av støtter og kroker.

Noen av krokene plasseres over tyggeflaten på tennene slik at dine egne tenner kan bære noe av tyggetrykket protesen utsettes for. Denne løsningen gjør at kjevekammen ikke belastes så hardt, og derfor ikke trekker seg tilbake så fort. Løsningen gjør også delprotesen lettere å kontrollere, og den føles ikke så løs som en helprotese.

Les mer om helproteser.

Finnes det forskjellige typer delproteser?

En delprotese kan lages i forskjellige typer materialer. Den billigste formen består av protesetenner som sitter på et stykke akryl som ser ut som tannkjøtt.

Protesen kan utstyres med braketter av hard ståltråd, som hjelper til med å holde den på plass. Denne typen protese brukes oftest som en midlertidig løsning, da akryl ikke er så holdbar som for eksempel en støpt ramme.

En sterkere delprotese er laget som en støpt ramme. Her er krokene og en eventuell ganeplate laget av støpt metall (vanligvis en blanding av krom og kobolt). Hardmetallet er sterkt og solid. En delprotese med en støpt ramme kan derfor utformes til å ta mindre plass enn en akrylprotese. Den blir derfor lettere å venne seg til, og ser som regel også bedre ut.

Hva slags behandling må til for å få en delprotese?

For å gi plass til krokene som plasseres på tennene for å holde protesen på plass, er det nødvendig for tannlegen å slipe på de naturlige tennene.

Disse små slipingene skader ikke tennene. Vanligvis slipes bare emaljelaget, som er veldig hardt, og derfor vanskelig å lage et ordentlig hull i. Det er en vanlig misforståelse at en delprotese skader de gjenværende tennene.

Hvilke utfordringer kan være forbundet med en delprotese?

Noen føler i utgangspunktet at talen deres høres annerledes ut med de nye tennene. Imidlertid er denne følelsen nesten alltid forbigående. Prøv å lese en tekst høyt for å bli vant til de nye tennene. Det er aller færreste har problemer med å spise, men det kan være sårhet i tannkjøttet de første dagene. Hvis ømheten ikke forsvinner i løpet av få dager bør du gå til tannlegen.

Kontakt tannlegen din hvis du opplever smerte, og fjern protesen hvis den forårsaker for mye smerte i munnen din.

Bruk den imidlertid alltid i minst en halv dag før en eventuell ny undersøkelse, ellers er det en vanskelig for tannlegen å finne en annen årsak til ømheten enn den forventede sårheten i tannkjøttet. Forsøk aldri å fikse protesen selv, det gjør det bare verre.

En delprotese kan vanligvis brukes døgnet rundt. Imidlertid har tannkjøttet noen ganger godt av å hvile. For eksempel å ta ut protesen en del av dagen. Søk alltid råd fra tannlegen om det er lurt å ta ut protesen om natten.

Hvor lenge varer en delprotese?

Hvis du tar vare på og rengjør tenner og proteser daglig, og passer på å gå til de regelmessige kontrollene hos tannlegen, kan du ha glede av delprotesen i mange år.

I gjennomsnitt varer en delprotese i 8–10 år, men det er ingen faste regler for hvor lenge den kan eller skal vare. Holdbarheten avhenger blant annet av hvilken type man velger, samt hvor raskt kjevekammen trekker seg tilbake.

Våre klinikker

Bestill time hos din lokale klinikk

Velg din lokale klinikk for å se kontaktinformasjon, åpningstider og aktuelle tilbud

Alta

Bodø

Indre Arna

Majorstuen