Tannrensing

Regelmessige besøk hos tannlegen er viktig slik at sykdomsforhold kan oppdages eller unngås helt. Under den normale tannlegekontrollen får du gjort en tannrensing, som fjerner avleiringer på tennene og på den måten bidrar til å sikre god munnhygiene.

Hva er en tannrensing?

En tannrensing er kort sagt en rengjøring av tennene, der du fjerner både de harde beleggene (tannstein) og de myke beleggene (plakk) som sitter på tennene over tannkjøttnivået.

Overflaten på tennene blir ren og glatt, og det blir lettere å holde munnen fri for bakterier med vanlig tannbørsting. I tillegg pusses tennene for å fjerne misfarging.

Slik tar du best vare på tennene dine

Det er avgjørende for tennene at du har god munnhygiene, og det får du først og fremst ved å pusse tennene grundig to ganger om dagen. Husk at grundig tannbørsting ikke betyr at du skal bruke mye trykk. Grundig tannbørsting betyr at du må gå godt og grundig overalt og på alle overflater av tennene.

Vi anbefaler at du supplerer tannbørstingen med tanntråd. På den måten får du også rengjørt på de stedene der tannbørsten ikke kommer til.

I tillegg til den daglige tannbørstingen er det også viktig å gå til tannlegen med jevne mellomrom. Hos tannlegen får du tannrensing under normal tannkontroll, noe som kan hjelpe deg med å opprettholde god munnhygiene.

Tannrensing Vital Tannhelse

Når er det nødvendig med tannrensing?

Det kan være vanskelig å holde bakterier (plakk) helt borte fra munnen bare ved vanlig tannbørsting. Plakk som ikke fjernes når du pusser tenner, forkalkes og blir til tannstein. Tannstein har en veldig ru overflate, og gir derfor ekstra grobunn for bakterielt belegg.

Tannstein og bakterieforekomster som ligger langs tannkjøttet kan være irriterende og føre til en ubehagelig tannkjøttbetennelse (gingivitt). Når belegg og tannstein på tennene fjernes og tennene deretter holdes rene, forsvinner tannkjøttbetennelsen i løpet av få dager, og tannkjøttet blir sunt igjen.

Regelmessig rengjøring av tennene gjør dem glatte og derfor lettere å rengjøre. Jo renere tennene dine er, jo mindre er risikoen for å utvikle tannkjøttbetennelse og muligens senere periodontitt.

Tannkjøttbetennelse kan forårsake periodontitt

Ubehandlet tannkjøttbetennelse vil før eller senere utvikle seg til periodontitt (pyrea), der beinet rundt tannen brytes ned og tennene løsner.

Hvis du har periodontitt er det nødvendig med hyppigere besøk hos tannlegen, som vil sjekke tannkjøttlommene og rense tennene slik at periodontitt ikke utvikler seg.

Les mer om periodontitt.

Utvidet tannrensing

Vi anbefaler en utvidet rensing etter en grundig tannrensing (generell periodontal behandling eller utvidet periodontal behandling) hvis vi ser tegn på at sykdommen ikke har forsvunnet helt.

Med utvidet tannrensing fjerner vi plakk, tannstein og misfarging på tannkronene. Det samme gjøres i tannkjøttlommen hvis den er grunnere enn fem millimeter. Hvis lommen er dypere, trenger du en rengjøring av rotkanalen. Behandlingen avsluttes med pussing av tennene.

Våre klinikker

Bestill time hos din lokale klinikk

Velg din lokale klinikk for å se kontaktinformasjon, åpningstider og aktuelle tilbud

Alta

Bodø

Indre Arna

Majorstuen