Tannlegeskrekk

En stor del av befolkningen lider av tannlegeskrekk. Faktisk er så mange som 40% mer eller mindre påvirket av angst for tannleger.

Visste du at 10% er så redd at de utsetter de vanlige tannlegekontrollene? Det kan påvirke deres generelle helse og føre til et mer omfattende behov for behandling. Hos Vital Tannhelse har vi tannleger som spesialiserer seg på tannlegeskrekk. De hjelper deg gjennom ditt behov for tannpleie.

Hva er tannlegeskrekk?

Det finnes flere årsaker til tannlegeskrekk, blant annet ubehagelige opplevelser i barndommen. Mange forteller om smertefulle besøk hos skoletannlegen som har forårsaket frykt for tannleger.

Når du først har fått tannlegeskrekk, unngår du naturligvis å gå til tannlegen, og det skal mye til før du vil vurdere å få sjekket tennene.

Ved regelmessige besøk hos oss vil vi kunne oppdage problemer i munnhulen på et tidlig stadium. Da kan vi lettere forhindre at tannkjøttsbetennelse, knekte tenner og annet utvikler seg til problemer for deg. Ta kontakt med oss i dag, så hjelper vi deg til en bedre munnhelse.

Få hjelp med tannlegeskrekk

Vi forstår at det kan være vanskelig å ta kontakt med oss, og mange klarer ikke å ta kontakt før de opplever tannsmerter. Da har det gjerne oppstått hull i tennene eller annet som krever tannbehandling. Vital Tannhelse hjelper deg med dette, og veileder deg også i god munnhygiene. Våre tannleger og tannpleiere gir deg gjerne individuelt tilpassede råd for en god munnhelse. Det vil hjelpe deg å unngå behov for tannbehandling.

For å unngå å få hull som krever behandling, også kalt kariesangrep, er det viktig å ha god munnhygiene. Ved den vanlige tannlegekontrollen vil du bli veiledet for å sikre optimal munnhygiene og bli oppmerksom på steder som trenger ekstra å fokusere ekstra på.

Regelmessig tannrens hos tannlegen forhindrer også problemer med tannkjøttbetennelse som kan utvikle seg til periodontitt. Hvis du er redd for å gå til tannlegen, kan selv rutinekontroller eller små inngrep være en stor utfordring. Vi i Vital Tannhelse er klar over dette, og vi har derfor spesialisert oss på å lindre frykten din.

Vi kan også tilby sedasjon og narkose.

Tannlegeskrekk Vital Tannhelse

Vi hjelper deg gjennom behandlingen

Hos Vital Tannhelse er tannleger og tannpleiere veldig klar over at bare det å møte opp på konsultasjon eller behandling kan være et stort skritt for mange.

Tannlegeskrekk eksisterer i mange grader, og det er derfor en stor forskjell på hvilken behandling og prosedyre som passer best for deg.

Vital Tannhelses klinikker har et bredt spekter av tiltak til disposisjon, som alle skal gjøre det mer behagelig for deg som pasient å gjennomgå behandlingen.

Hva kan du gjøre selv for å takle tannlegeskrekk?

Det er en rekke ting du selv kan gjøre for å hjelpe deg selv videre i prosessen med å håndtere tannlegeskrekken.

Trinn 1

Erkjenn at du har tannlegeskrekk, slik at tannlegen lettere kan hjelpe deg. Det er helt greit å være redd for tannlegen, og dessverre føler mange det samme.

Trinn 2

Still krav til tannlegen din. Gjør nøyaktige avtaler om behandlingen slik at begge parter er klar over hva som skal skje, og du kan være med på å bestemme tempoet i behandlingen.

Trinn 3

Si ifra til tannlegen når det gjør vondt. Tannlegen vet ikke når det gjør vondt, og det er derfor viktig at du sier ifra hvis du føler ubehag eller smerte underveis.

Trinn 4

Gå ofte til tannlegen. For å bygge et tillitsforhold og vise velvilje mot tannlegen og prosessen, kan du planlegge tannlegebesøk med 3-4 måneders mellomrom. Jevnlig eksponering for situasjonen du frykter vil gjøre deg bedre rustet, og du vil samle opp gode erfaringer som gjør deg mindre redd på sikt. Husk å overholde avtalene og kun kansellere hvis det er absolutt nødvendig.

Lokalbedøvelse

Alle pasienter som har behov for det blir bedøvet forsiktig, men effektivt. Hvis dette ikke er tilstrekkelig, kan flere av klinikkene tilby behandling under både sedasjon og full narkose.

Sedasjon

Sedasjon er et effektivt middel mot tannlegeskrekk, og tilbys i samarbeid med erfarne spesialister innen anestesi.

Prinsippet med sedasjon er å gi en kombinasjon av smertestillende og beroligende midler, hvoretter lokalbedøvelsen påføres. Som pasient er du halvvåken under hele behandlingen, og kan dermed samarbeide for å puste og åpne munnen etter behov.

Narkose

Under narkose sover du, og føler eller hører ingenting av tannlegens arbeid. Vital Tannhelse bruker spesielt narkose på pasienter med tannlegeskrekk som skal gjennomføre kirurgiske inngrep som implantater eller fjerning av visdomstenner. Som med sedasjon tilbys narkose i samarbeid med erfarne og dyktige spesialister innen anestesi.

Tannlegeskrekk kan behandles

Som de fleste andre fobier kan også tannlegeskrekk eller angst behandles av en psykolog eller terapeut som kan hjelpe deg med å komme over frykten.

Hos Vital Tannhelse vil vi gjøre alt vi kan for at du skal føle deg trygg gjennom behandlingen, så snakk gjerne med oss om tannlegeskrekken din. Vi hjelper deg så godt som mulig på vei, og veileder deg gjennom hele prosessen i ditt eget tempo.

Våre klinikker

Bestill time hos din lokale klinikk

Velg din lokale klinikk for å se kontaktinformasjon, åpningstider og aktuelle tilbud

Alta

Bodø

Indre Arna

Majorstuen