Røntgen

Røntgen brukes av tannlegen til å diagnostisere tenner og kjeveben. Hos Vital Tannhelse tar vi røntgenbildene dine mens du sitter i stolen. Hvis du har større behov for behandling, har vi også panoramarøntgen (OPG) på alle våre klinikker, noe som gir tannlegen full oversikt over tannsettet ditt.

Hvordan virker røntgenbilder?

Et røntgenbilde dannes av røntgenstråler, og viser tenner og kjeveben i munnen.

Røntgenstrålene kan trenge gjennom vev, inkludert tenner og kjeveben, og kan derfor gi tannlegen et bilde av plasseringen og tilstanden til tennene og kjevebenene i munnen.

Røntgenstråler er gjengitt på bildet av lyse og mørke toner. De lyse tonene er de harde vevene i munnen, slik som tenner og bein. Myke vev, hud og muskler i munnen fremkommer ikke i detalj på bildene, men ser ut som mørke områder. Tannfyllinger fremstår som hvite.

Hvorfor skal jeg ta røntgen?

Røntgen blir tatt slik at tannlegen kan se kjevebenet og de delene av tennene som ikke er synlige i munnen. Røntgen er ikke alltid nødvendig når du besøker tannlegen.

Under en kontroll eller undersøkelse vurderer tannlegen om det er nødvendig med røntgen for å kunne avgjøre om det er sykdom i tennene eller kjevebenet.

For eksempel oppstår ofte karies på steder der det er vanskelig å komme til. Regelmessig røntgen hjelper oss å oppdage kariesangrep (hull) tidlig og dermed kunne minimere risiko for infeksjoner og behandlingsbehov. Røntgen brukes også for å følge med på sykdomsutvikling i tenner eller kjeveben, eller for å kontrollere at man har oppnådd ønsket resultat etter rotbehandling.

Les mer om rotfyllinger.

Røntgen Vital Tannhelse

Når er det nødvendig å ta røntgen?

Røntgenundersøkelsen som oftest utføres er den såkalte Bitewing, som viser tannkronene og en del av det tannbærende beinet.

Bitewings tas regelmessig ved kontroll, eller når tannlegen mistenker at det er anlegg til hull i tennene som er vanskelige å få tilgang til under vanlig kontroll, for eksempel hvis tennene sitter tett sammen.

Oppdag et hull før det er for sent

Et hull eller anlegg til et hull blir sett på bildet som et mørkere område i tannoverflaten, og kalles en karieslesjon.

Hvis lesjonen går gjennom det ytterste laget av tannen (emaljen) og danner en fordypning, foreslås det å legge en fylling i tannen. Hvis lesjonen ikke går gjennom emaljen, kan man i noen tilfeller forhindre at den utvikler seg.

Etter seks til 12 måneder vil tannlegen vanligvis ta et nytt bilde for å se om lesjonen har stoppet eller om den har blitt større.

Når er det vanligvis nødvendig med røntgen av tennene?

  • Før trekking av en tann.
  • Før, under og etter en rotfylling.
  • Før større behandlinger med for eksempel krone eller bro.
  • Ved innsetting av den endelige kronen, broen eller protesen.
  • Før og umiddelbart etter at et tannimplantat er satt inn.

Nå kan en panoramaskanning kan være nødvendig?

  • Før du fjerner visdomstennene.
  • Før og etter implantater settes inn.
  • Før behandling med avtagbare del- eller helproteser.

Er røntgenstråler farlige?

Vi mottar alle stråling daglig, både kosmisk stråling fra verdensrommet og stråling fra bakken. Denne typen stråling kalles bakgrunnsstråling, og ligner røntgenstråler. Ved et enkelt røntgenbilde får du stråling tilsvarende 4–12 ganger bakgrunnsstrålingen.

Som pasient kan du selvfølgelig velge å ikke ta røntgenbilder, på lik linje som du kan velge bort behandling. Konsekvensen kan imidlertid være at tannlegen ikke klarer å gjennomføre en tilfredsstillende undersøkelse og behandling.

Mengden mottatt stråling under en undersøkelse av tenner og kjever hos tannlegen blir ansett som så liten at en skadelig effekt ikke kan oppdages. 

Våre klinikker

Bestill time hos din lokale klinikk

Velg din lokale klinikk for å se kontaktinformasjon, åpningstider og aktuelle tilbud

Alta

Bodø

Indre Arna

Majorstuen