Tannbro

Med en tannbro kan du bytte ut manglende tenner. Du kan både oppnå et pent resultat og få din optimale tyggefunksjon, helt uten kirurgi.

Hva er en tannbro?

En tannbro hører til i kategorien tannkroner. Den erstatter én eller flere mistede tenner, men i motseting til et enkelt tannimplantat er den ikke  implantert i kjeven. I stedet hviler tannbroen hviler på eksisterende tenner.

Les mer om enkle tannimplantater.

En tannbro består av to brobyggere og et tilpasset antall mellomledd. Brobyggerne er tannkroner som sitter på tennene ved siden av tannen eller tennene du har mistet, og hvert mellomledd er en erstatning for en mistet tann.

Tannbroen er limt fast på de naturlige tennene på hver side av mellomrommet i tannraden, og kan derfor ikke fjernes. Som en permanent løsning gir broen den samme gode tyggefunksjonen som naturlige tenner.

Når brukes en tannbro?

Man velger gjerne ikke tannbro hvis de omkringliggende tennene som skal bære broen er sunne og uten fyllinger. Grunnen til dette er at tilpasning av en tannbro alltid krever sliping av tennene som skal bære broen, og man ønsker å beholde tennene sunne og hele så langt det lar seg gjøre. Hvis nabotennene er sunne og friske, er det mer sannsynlig tannlegen vil anbefale enkle tannimplantater som ersatning for de mistede tennene dine. Hvis du trenger å bytte ut mange tenner kan det ofte være billigere med en bro enn med implantater, men uansett vil du bli presentert for den løsningen som passer best for dine behov.

Tannbro Vital Tannhelse

Broen beskytter skjøre nabotenner

Tannlegen velger vanligvis en tannbro hvis nabotennene allerede er veldig boret i på grunn av store fyllinger, eller hvis de har store sprekker. Disse tennene bør uansett få en krone på seg for å tåle videre belastning. Det lages tannformede skjell som skal omslutte og beskytte de tilslipte tennene.

Deretter limes mellomleddene i porselen fast. En tannbro består alltid av minst tre sammenhengende mellomledd og kroner, da minimumet må bestå av to brobryggere og et mellomledd. Man kan imidlertid lage tannbroer med opptil fjorten sammenhengende ledd hvis det er nødvendig å etablere en hel øvre eller nedre tannrad.

Få et naturtro resultat

Som med proteser, delproteser, implantater og kroner er det mulig å lage naturtro tannbroer, og det er derfor ikke mulig å se at broen ikke er dine naturlige tenner. Du kan ikke ta ut en tannbro, men du vil oppleve høyere komfort ettersom alle tenner føles som vanlige tenner. Når du tygger, vil trykket føles det samme.

Hvordan lages tannbroen?

Broer lages oftest på grunn av et ønske om et bedre utseende eller å få flere tenner å tygge med. De er laget enten i en kombinasjon av gull og porselen (metallkeramisk bro) eller i porselen (keramisk bro).

Et naturlig utseende med keramiske broer

Keramiske broer mer naturtro og estetiske enn metallkeramiske broer, og brukes derfor oftest hvis målet er rent kosmetisk.

I dag produseres færre tannbroer enn før, noe som skyldes at manglende tenner også kan erstattes med tannimplantater. Hvilken løsning som passer for deg, bestemmer du i samråd med tannlegen din.

Finnes det forskjellige typer tannbroer?

Som nevnt ovenfor finnes det forskjellige materialvalg innen tannbroer, men det er også mulig å velge mellom ulike typer.

Hvis tennene som skal bære broen er nesten feilfrie, kan du få den manglende tannen byttet ut med en limbro. Her er tennene bare pusset, og broen er limt fast med plast. Selvklebende broer er imidlertid ikke like sterke som vanlige broer, så de kan vanligvis bare erstatte én enkelt tann.

Kan det oppstå komplikasjoner?

Det er svært få alvorlige komplikasjoner forbundet med å få satt inn en tannbro. Imidlertid kan tennene som er slipt være ekstra følsomme for kulde og varme de første månedene etter behandlingen. Tilstanden kan være ubehagelig, men krever ingen behandling. Det er også en liten risiko for at tannnerven kan bli skadet.

Se etter slitasje og sprekker

Vedvarende smerter kan oppstå, og tannen må behandles med rotkanalbehandling. I tillegg må du være oppmerksom på at det kan være små brudd i porselenet i tannbroen.

I de fleste tilfeller kan disse skadene repareres eller jevnes ut. Noen ganger er det imidlertid nødvendig å lage en ny bro.

Hvor lenge varer en tannbro?

Hvor lenge tannbroen din varer, avhenger av flere forskjellige faktorer. Jo sterkere brobyggerne er, jo lenger varer broen din. Broen må både være i god stand når den lages, men det er også viktig å vedlikeholde den med god munnhygiene etterpå.

Samtidig har det også betydning hvor mange naturlige tenner du har. Jo flere naturlige tenner du må tygge med, jo mindre blir tannbroen belastet, ettersom du fordeler arbeidsmengden over alle tennene.

Våre klinikker

Bestill time hos din lokale klinikk

Velg din lokale klinikk for å se kontaktinformasjon, åpningstider og aktuelle tilbud

Alta

Bodø

Indre Arna

Majorstuen