Porselenskroner

Har du sprekker i tennene, eller er de skadet fra tidligere behandlinger? Porselenskroner kan være løsningen! Vital Tannhelse hjelper deg.

Hva er en porselenskrone?

En porselenskrone er en kappe eller hette som er plassert på utsiden av restene av en eksisterende tann for å forsterke og forhindre at den knekker. Den dekker omslutter den skadde tannen, og er laget i samme farge som de andre tennene. Det gjør at den ikke skiller seg ut. Kronen er en estetisk og sterk løsning som varer i mange år.

Når trenger man en porselenskrone?

En porselenskrone kan være nødvendig i flere forskjellige situasjoner:

  • Tannen er ødelagt
  • Den har store hull
  • Tannen har dårlige fyllinger fra tidligere
  • Tannen har store sprekker
  • Svak tann etter rotkanalbehandling

Hvis tannroten er sunn og det ikke er noe annet galt med tannen, kan en porselenskrone plasseres på toppen av den sladde tannen.

Hvis derimot tannroten mangler, er det nødvendig å etablere en bro mellom de omkringliggende tennene, der disse fungerer som søyler for den skadede tannen. En bro består av flere porselenskroner som settes sammen. Hvis du mangler én eller flere tenner, kan du få satt inn en bro som erstatning. En tannbro er sementert på én eller flere tenner på hver side av de manglende tennene. Når tannlegen har sementert broen, sitter den fast og kan ikke fjernes.

Les mer om tannbroer.

Korriger skaden før det er for sent

Hvis en tann er blottlagt, er det nødvendig å reparere skaden. Manglende behandling av den ødelagte tannen kan føre til ytterligere skade på de omkringliggende tennene og tannkjøttet. Skaden kan gjenopprettes ved bruk av en porselenskrone. Porselenskronen er en kunstig reetablering av den skadede tannen. Hver porselenskrone er tilpasset den enkelte pasient, og er støpt for å passe de eksisterende tennene.

Porselenskroner Vital Tannhelse

Hvilke typer tannkroner finnes?

I dag lages tannkroner enten i porselen eller i metall, men i porselen vil du oppnå det mest naturlige og peneste resultatet. Imidlertid kan det være situasjoner der den beste løsningen er å bruke en metallkrone eller en kombinasjon av metall og porselen. Dette gjelder jeksler, der en kombinasjon av begge materialene vil bli anbefalt.

Porselenskroner med et naturlig utseende

Før porselenskronen ble tatt i bruk, brukte tannleger gull eller andre typer sel å fylle tannen med for å unngå ytterligere skade på tannen. Dette resulterte imidlertid i høy synlighet av den endrede tannen, og man begynte i stedet å bruke porselenskroner. Med en porselenskrone blir det mulig å erstatte den ødelagte tannen. Erstatningen vil ha samme farge som de andre tennene, og strukturen og utseendet ligner en vanlig tann så mye som mulig.

Få en porselenskrone som passer med dine egne tenner

Porselenskronen lages i hvitt porselen, og det er mulig å få den i en nyanse som passer med dine naturlige tenner. Det er derfor vanskelig å skille mellom en krone og dine naturlige tenner. Kronen er sementert fast, og vil etter kort tid føles som en naturlig tann.

Porselenskroner kan lages på et fundament av metall (denne typen kalles en metallkeramisk krone) eller i rent porselen. Sistnevnte kalles keramiske porselenskroner. På konsultasjonen informerer vi gjerne om forskjellen mellom porselenskronene, og gir råd om hvilken krone som vil være den beste i ditt spesielle tilfelle.

Hvordan monteres porselenskronen?

Før monteringen av porselenskronen kan starte, er det nødvendig å først klargjøre tannen ved å avklare hvilken type porselenskrone som trengs. Deretter blir det tatt avtrykk av tannen, og en midlertidig krone festes for å sitte mens den permanente blir støpt og laget.

Det bestemmes også hvilken farge kronen skal ha for å passe de omkringliggende tennene. Når porselenskronen er laget og tilpasset, blir den satt inn og limt på tannen.

Hvis tannen er rotfylt eller det meste av tannkronen mangler, kan det være nødvendig å sette inn en tapp i tannroten som den nye porselenkronen er festet til.

Les mer om rotbehandling og stifttann.

Holdbarheten på porselenskroner

Dessverre er det ikke en forhåndsbestemt holdbarhet på porselenskroner. Hvor lenge de varer er forskjellig fra person til person. Det er fordi alle har forskjellig bitt og grad av slitasje, for eksempel hvis man gnisser tenner om natten. Imidlertid varer de fleste porselenskroner vanligvis i flere tiår, men folk som har høyere grad av slitasje på tennene, vil oppleve en betydelig kortere levetid for porselenskronene.

Porselenskroner og broer trinn for trinn:

  • Tannen males opp og det tas et silikonavtrykk som sendes til tannlegelaboratoriet
  • Tannlegen monterer ofte en midlertidig krone. Denne er ment å beskytte tannen.
  • Én til to uker senere blir den midlertidige kronen fjernet og den endelige porselenskronen montert.

Våre klinikker

Bestill time hos din lokale klinikk

Velg din lokale klinikk for å se kontaktinformasjon, åpningstider og aktuelle tilbud

Alta

Bodø

Indre Arna

Majorstuen