Tannimplantater

Én eller flere mistede tenner kan byttes ut med implantater. Et tannimplantat er en kunstig tannrot og er det nærmeste du kan komme en naturlig tann.

Hva er et tannimplantat?

Et tannimplantat erstatter én eller flere mistede tenner. Det er ikke mulig å se forskjell på egne, naturlige tenner og implantatets tann (krone).

Et tannimplantat er en kunstig tannrot som er laget av titan. Implantatet opereres inn i kjevebenet, der tannlegen tidligere har boret et lite hull.

Hvordan foregår behandlingen?

I noen situasjoner kan kjevebenet svekkes, og det kan derfor være nødvendig å gjenoppbygge beinet før du setter inn implantatet.

Når implantatet skal settes inn, blir området effektivt lokalbedøvet. Operasjonen er derfor ganske smertefri. Implantatene er tilgjengelige i mange forskjellige merker, størrelser og typer.

Tannimplantater kan enten erstatte en enkelt tann eller danne grunnlaget for en fullstendig restaurering av tannsettet. Således kan både faste tannbroer eller flyttbare proteser festes til implantatene.

Implantatet fungerer som en liten skrue som man fester den nye tannen eller tennene på.

Et tannimplantat holder de andre tennene sunne

Ved å bruke tannimplantater som erstatning for tapte tenner, unngår tannlegen å måtte slipe til de tilstøtende sunne tennene. Dette er en nødvendighet hvis man i stedet for implantater velger å erstatte den manglende tannen ved hjelp av en tannbro. Implantater er således en mindre inngripende metode for å erstatte manglende tenner, ettersom tilstøtende tenner forblir hele.

Implantatbehandling er alltid en individuell behandling. Tannlegen din vil derfor utføre en grundig undersøkelse av ditt tannsett før behandlingen påbegynnes.

Implantatene har ulike design og størrelser, og tannlegen setter dem inn i kjeven etter nøye planlegging. Denne planleggingen er basert på en 3D-skanning som utføres i forbindelse med den innledende etterforskningen.

Hva skal til for å få tannimplantater?

En behandling med tannimplantater er mulig for de aller fleste som har mistet én eller flere tenner. I denne forbindelse er alder ikke et hinder.

Det viktigste er at kjevebenet er sunt og godt, noe som vurderes på grunnlag av den foreløpige undersøkelsen og den første røntgenundersøkelsen.

I noen tilfeller er det også mulig å gjenoppbygge kjeven, og dermed gjøre den egnet for behandling med implantater. Snakk med tannlegen om hvilke muligheter du har for å få implantater.

Hvordan føles tannimplantater?

Du vil praktisk talt ikke kunne se eller føle forskjellen mellom det nye tannimplantatet ditt og dine egne, naturlige tenner. 

Imidlertid må ekstra forsiktighet tas for å holde implantatet rent, da dette bidrar til å sikre et langsiktig godt resultat. Her, i tillegg til vanlig grundig tannbørsting, kan du med fordel bruke tanntråd og mellomromsbørster for å holde mellomrommene ved implantatet rent.

God munnhygiene forlenger implantatets levetid

Det er generelt veldig viktig å opprettholde god munnhygiene. Dette gjelder både før, under og etter at behandlingen er avsluttet.

God munnhygiene er med på å sikre at implantatet og resten av tennene dine har de beste forholdene.

Nye studier viser at flertallet av alle implantater fortsatt fungerer opptil 10 år etter at de har blitt implantert i kjeven. Tannimplantater er altså en løsning du kan ha nytte av i mange år.

Sette inn implantater — trinn for trinn:

  • Implantatet settes inn under lokalbedøvelse eller narkose — inngrepet er 100% smertefritt.
  • Implantatet vokser fast i kjeven (osteointegrasjon). Dette tar fra to til seks måneder.
  • Innsetting av endelig distanse (mellomledd mellom implantat og krone) og inntrykk av kronen eller protesen.
  • Innsetting av den endelige kronen, broen eller protesen.

Våre klinikker

Bestill time hos din lokale klinikk

Velg din lokale klinikk for å se kontaktinformasjon, åpningstider og aktuelle tilbud

Alta

Bodø

Indre Arna

Majorstuen