Kjevebensoppbygging

Hvis du har mistet én eller flere tenner kan vi sette inn et implantat. Kjevebenet som implantatet skal settes i kan være svekket, og det kan derfor være nødvendig å først foreta en kjevebensoppbygging.

Hvorfor bygge opp kjevebenet?

Når en sunn tann er aktiv, stimuleres kjevebenet. Når tannen mistes, vil stimuli til en viss grad forsvinne, og kjevebenet vil derfor reduseres over tid. Jo lengre tid som går etter at tannen er borte, desto mer vil beinet i dette området reduseres. Hvis kjevebenet ikke er sterkt nok til å tåle å få satt inn et tannimplantet, må tannlegen først bygge opp kjevebenet.

Les mer om enkelt tannimplantat.

Hvordan foregår en kjevebensoppbygging?

Kjevebenet kan bygges opp enten med en transplantasjon av pasientens eget ben eller med kunstig bein.

Når man bygger kjevebenet med pasientens eget ben, tas det gjerne ben fra baksiden av underkjeven. Tannlegen fjerner en liten blokk av det sterke beinet, som males i mindre biter. I noen tilfeller vil ikke tannlegen velge å male opp benet, men i stedet sette inn benblokken direkte på stedet der det ønskes mer ben.

Det malte eller kunstige benet plasseres nå på stedet i munnen der det senere ønskes et implantat. Etter noen måneder vil benstrukturen integreres med resten av benet, og det er nå nok benvolum til at en kunstig tannrot kan plasseres.

Kjevenbeinsoppbygging Vital Tannhelse

Sinusløft før en kjevebensoppbygging

Med implantater i jekselregionen i overkjeven trenger tannlegen ofte ekstra kjeveben. Når jekselen mistes, reduseres benryggen i høyden, noe som er et stort problem i denne regionen.

Benkammen er avgrenset av bihulene (sinus), som er består av tomme hulrom.

Hvis et implantat skrus opp i kjevebenet her, vil spissen sitte i bihulen, og dermed sitter bare den midterste delen av implantatet i beinet. Derfor utføres et sinusløft for å gi implantatet bedre feste.

Slik foregår et sinusløft

For å få tilgang til bihulen lager tannlegen et lite hull i benet. Slimhinnen som dekker den nedre delen av bihulen løftes forsiktig slik at den kan fylles med enten pasientens malte ben eller en kunstig benbit.

På denne måten oppnås mengden ben som er nødvendig for at implantatet skal festes ordentlig. Implantatet settes inn fire til seks måneder senere, og får da det ønskede festet.

Våre klinikker

Bestill time hos din lokale klinikk

Velg din lokale klinikk for å se kontaktinformasjon, åpningstider og aktuelle tilbud

Alta

Bodø

Indre Arna

Majorstuen