Enkelt tannimplantat

Hvis du mangler en tann kan du få satt inn et enkelt tannimplantat som erstatning for den. Tannimplantatet er en kunstig tannrot som settes inn i kjevebenet. Det vokser fast i kjeven, akkurat som en vanlig tannrot. Implantatet er laget av titan.

Behandlingen med et enkelt tannimplantat er både omfattende og tidkrevende, men da det ikke involverer eller påvirker andre tenner i munnen, kan løsningen være mest gunstig i det lange løp.

Kan hvem som helst få satt inn et enkelt tannimplantat?

Hvorvidt det er mulig å sette inn et enkelt tannimplantat avhenger av kjevebenet ditt. Hvis kjeven din er sterk nok vil tannlegen kunne veilede deg via røntgenbilder.

Hvis kjeven din ikke er sterk nok for øyeblikket, finnes det muligheter for kjevebensoppbygging. Tannlegen vil veilede deg gjennom en foreløpig undersøkelse.

Les mer om kjevebensoppbygging.

Hvordan settes implantatet inn?

Det første trinnet i behandlingen er å ta et røntgenbilde. På den måten kan tannlegen vurdere kjeven din. Etter dette kan det være behov for et avtrykk til fremstilling av gipsmodeller av tannsettet ditt.

Tannlegen er nå klar til å sette inn implantatet. Operasjonen skjer under lokalbedøvelse eller narkose.

Les mer om bedøvelse og narkose.

Implantatinnsetting trinn for trinn

1. Implantatet settes inn under lokalbedøvelse eller narkose. Inngrepet er 100% smertefritt.

2. Implantatet vokser fast i kjeven (osteointegrasjon). Dette tar fra to til seks måneder.

3. Innsetting av endelig distanse (mellomledd mellom implantat og krone) og avtrkk til kronen eller protesen.

4. Innsetting av den endelige kronen, broen eller protesen.

Implantatet vokser sammen med kjevebeinet

Etter operasjonen må implantatet vokse sammen med kjevebenet. Det tar mellom to og tre måneder. I denne perioden går du regelmessig til kontroll hos tannlegen.

Når implantatet har vokst godt fast, lager tannlegen en liten åpning gjennom tannkjøttet ved implantatet for å skru på små forlengelsesstykker. Det er avgjørende at forlengelsesstykkene stikker opp av tannkjøttet, da den nye kronen skal sitte her. Tannlegen tar deretter et avtrykk for en plast- eller porselenskrone.

Enkelt tannimplantat Vital Tannhelse

Hvordan føles tannimplantatet?

Du vil praktisk talt ikke kunne se eller føle forskjellen mellom det nye tannimplantatet ditt og dine egne, naturlige tenner.

Imidlertid må ekstra forsiktighet tas for å holde implantatet rent, da dette bidrar til å sikre et langsiktig godt resultat. I tillegg til vanlig grundig tannbørsting kan du med fordel bruke tanntråd og mellomromsbørster for å holde mellomrommene ved implantatet rent.

Hva skal jeg være oppmerksom på?

Hvis du har fått satt inn et enkelt tannimplantat, vil du få beskjed om hvordan du holder det rent. Det er avgjørende for et varig resultat at du har god munnhygiene. Dette gjelder både før, under og etter at behandlingen er avsluttet. God munnhygiene er med på å sikre at implantatet og resten av tennene dine har de beste forholdene. Samtidig må du gå til regelmessige tannlegekontroller for å sjekke  at implantatet sitter som det skal.

Nye studier viser at flertallet av alle implantater fortsatt fungerer opptil 10 år etter at de har blitt implantert i kjeven. Tannimplantater er altså en løsning du kan ha nytte av i mange år.

Kan noe gå galt ved innsetting av enkelt tannimplantat?

Målet med et enkelt tannimplantat er at det vokser fast inn i kjeven som vanlig bein. Dessverre skjer dette i noen tilfeller ikke. I disse tilfellene vil tannlegen prøve å sette inn et nytt implantat, og hvis ikke dette vokser fast heller, kan det hende at tannlegen må lage en annen løsning, for eksempel en delprotese. Tannlegen vil imidlertid snakke med deg om dette underveis, så du er enig i hva som skal skje.

Les mer om delproteser.

Våre klinikker

Bestill time hos din lokale klinikk

Velg din lokale klinikk for å se kontaktinformasjon, åpningstider og aktuelle tilbud

Alta

Bodø

Indre Arna

Majorstuen