Rotspissbetennelse

Rotspissbetennelse er betennelse rundt spissen av en tannrot. Betennelsen skyldes at nerven inne i tannen er død. Tannlegen må derfor gå inn i tannroten og fjerne den døde nerven, samt fylle roten med et materiale i hulrommet der nerven en gang var. Det er viktig at dette hulrommet er helt tett.

Hvorfor oppstår rotspissbetennelse?

Rotspissbetennelse kan oppstå av forskjellige årsaker. Det kan for eksempel være en rotfylling som har begynt å lekke, eller som er gått i stykker og gir grobunn for et dypt kariesangrep, eller at en tann blir utsatt for et traume der blodtilførselen blir avskåret. Da blir det mulig for bakterier som har overlevd rotfyllingen eller funnet veien inn i roten, å deretter sive ut av roten og forårsake betennelse.

Hvordan vet jeg om det er betennelse i tannen?

Du kan oppleve rotspissbetennelse på flere måter, enten symptomfritt eller med plutselige symptomer. I noen tilfeller vil du oppleve tyggeproblemer og at tannen føles høyere enn de andre tennene i munnen.

I andre tilfeller vil du oppleve plutselige symptomer med alvorlig hevelse og smerte. Du vil også kunne få en tannbyll. Uansett situasjon er det nødvendig å gjøre noe med betennelsen, enten du har symptomer eller ikke.

Hva skal jeg være oppmerksom på ved rotspissbetennelse?

En tann består av flere forskjellige vevstyper. Øverst er tannens krone, som er laget av den harde tannemaljen. Under denne består tannen av rotsement. Under rotsementen er tannbeinet, også kalt dentin. Herfra er det omtrent tre røtter fra hver tann som er festet til kjevebenet.

I tannhulen finner vi det som kalles masse. Massen består av blodkar, nerver og bindevev som føres ned gjennom rotkanalene. Massen bidrar til å sikre at tannen ikke blir overbelastet, og signaliserer også når det er hull i tannen.

Røntgen rotspissbetennelse Vital Tannhelse

Et hull bør behandles for å unngå rotspissbetennelse

Hvis det oppstår et hull i tannen vil massen begynne å sende signaler. Dette kan for eksempel være smerter ved inntak av kalde eller varme drikker, såkalt ising.

Hvis et hull ikke blir behandlet, vil det til slutt føre til rotspissbetennelse. Dette skjer når betennelse oppstår i tannmassen og bakteriene trenger ned gjennom tannen og inn i nerven og roten av tannen.

Immunsystemet vil prøve å avgrense betennelsen og lukke den inne i en cyste. Selv om det dannes en cyste, vil ikke betennelsen forsvinne av seg selv, men bakteriene vil fortsatt gjemme seg i rotkanalen.

En amputasjon av rotspissen kan være nødvendig hvis infeksjon oppstår rundt rotspissen.

Les mer om rotspissamputasjon.

Hvis du fremdeles ikke behandler hullet selv om det oppstår smerte, vil det til slutt føre til at tannen dør.

Hvordan foregår en rotspissbehandling?

  • Tannlegen kan prøve å gjøre rotfyllingen på nytt. Dette er i noen tilfeller den beste løsningen, og i andre tilfeller vil det være umulig.
  • Det kan utføres en rotspissoperasjon, hvor det lekkende området (rotspissen) blir forseglet med en spesiell plastforsegling som kalles retrograd fylling.
  • Tannlegen kan velge å trekke ut tannen, som umiddelbart og med sikkerhet løser problemet her og nå. Imidlertid anbefales ikke denne løsningen, ettersom pasienter derved mister en tann og får et nytt problem.

Hvordan behandler tannlegen rotspissbetennelse?

Det finnes tre forskjellige alternativer for behandling av en rotspissbetennelse, som nevnt ovenfor. Den beste behandlingen for rotspissbetennelse er å rense kanalene i tannen og fylle den opp med en spesiell gummipropp. Dette fører til at betennelse og symptomer forsvinner, og beinet rundt rotspissen leges.

Som en stor plastfylling

Fremgangsmåten utføres under lokalbedøvelse, og føles på samme måte som å lage en stor plastfylling.

Forskjellen er at tannlegen i denne operasjonen jobber på roten i stedet for gjennom tannkronen. Dette krever at tannlegen lager et lite snitt i tannkjøttet, som deretter sys sammen med noen få sting.

Selve boringen på tannen gjør ikke vondt, men lyden kan føles veldig høy. Inngrepet varer vanligvis 30–45 minutter.

Våre klinikker

Bestill time hos din lokale klinikk

Velg din lokale klinikk for å se kontaktinformasjon, åpningstider og aktuelle tilbud

Alta

Bodø

Indre Arna

Majorstuen