Rotspissamputasjon

En rotspissamputasjon er en kirurgisk prosedyre på en tann med rotspissbetennelse. En amputasjon er nødvendig hvis den vanlige rotkanalbehandlingen ikke er vellykket og det er infeksjon rundt rotspissen.

Hvordan foregår en rotspissamputasjon?

En rotspissamputasjon kan være nødvendig hvis du får en infeksjon i forbindelse med en rotspissbetennelse.

Les mer om rotspissbetennelse.

Amputasjonen utføres under lokalbedøvelse og sterile forhold. Det blir laget et snitt i tannkjøttet slik at tannlegen kan komme inn til beinet og kutte av rotspissen. Deretter fyller tannlegen den ytre delen av den gjenværende rotspissen med en fylling av plast eller annet kunstig tannstoff.

Ulike forhold og risikoer

Det er forskjellige forhold som tannlegen må ta hensyn til, avhengig av hvor i munnen amputasjonen av rotspissen skal utføres. Hvis operasjonen gjøres i en av sidene av underkjeven, må tannlegen for eksempel vær veldig forsiktig fordi det går en stor nerve i dette området av kjeven.

I svært sjeldne tilfeller kan denne nerven bli skadet under prosedyren, noe som kan føre til mer eller mindre nummenhet i underleppen på siden der prosedyren ble utført.

Grundig planlegging som en del av behandlingen

Det er viktig å ha grundig behandlingsplanlegging før prosedyren, akkurat som det er viktig at pasienten blir informert om risikoen og aksepterer den før prosedyren begynner.

Rotspissamputasjon Vital Tannhelse

Hva bør jeg være oppmerksom på ved rotspissamputasjon?

Hvis du tar medisiner, for eksempel blodfortynnende, eller du har en sykdom, er det viktig at du informerer tannlegen om dette slik at vedkommende kan ta de nødvendige forholdsregler i forbindelse med inngrepet.

Hvis du røyker bør du være klar over at legingsprosessen etter operasjonen generelt er mye verre enn hos ikke-røykere. For å oppnå best mulig leging anbefaler vi at du slutter å røyke noen få uker før inngrepet, og ikke fortsette å røyke før det er gått noen uker etter amputasjonen av tannroten.

Hva er suksessraten ved rotspissamputasjoner?

Dessverre lykkes ikke alltid amputasjon av rotkanaler. I noen tilfeller kan det hende at tannlegen ikke utfører den planlagte behandlingen ettersom beinet rundt tannen er for skadet til at behandlingen skal lykkes og bevare tannen.

Roten kan også være sprukket, og i noen tilfeller kan tannlegen bare se dette i forbindelse med operasjonen. Da vil behandlingen i stedet være å fjerne tannen. Tannlegen vil informere deg om det er forhold som gjør prognosen for den aktuelle behandlingen dårlig. Dette gir deg muligheten til å fjerne tannen i stedet for å utføre amputasjonen av rotspissen. Suksessraten for en rotkanaloperasjon er ca. 85%.

Sjekkliste for amputasjon av rotkanaler:

  • Fortell legen din dersom du tar medisin eller har en sykdom.
  • Slutt å røyke hvis du vil ha det beste resultatet etter operasjonen.
  • Ca. 85% av all rotrotoperasjon er vellykket.

Våre klinikker

Bestill time hos din lokale klinikk

Velg din lokale klinikk for å se kontaktinformasjon, åpningstider og aktuelle tilbud

Alta

Bodø

Indre Arna

Majorstuen