Rotfylling

En rotfylling trenger ikke å være forbundet med smerte. Ved å bruke den nyeste teknologien tilbyr vi deg en 100% smertefri behandling ved våre toppmoderne tannklinikker.

Hva er en rotfylling?

En rotfylling er en tannbehandling der tannlegen borer inn i tannen og fjerner nerven. Tannstoffet byttes imidlertid ut etterpå for å fylle tannen. Tannnerven som er fjernet er den som forsyner tannen med liv, så når tannen er rotfylt, er den helt død.

En rotfylt tann vil ofte være mer skjør etter at tannen har mistet sin vitalitet. Tannen kan derfor måtte trenge en krone for å sikre at den ikke senere risikerer å sprekke.

Behandlingen kan være relativt komplisert, avhengig av hvor god kontroll man får over bakteriene og hvordan tannens røtter og kanaler er. Dette er forskjellig fra person til person. 

Det er ikke alltid mulig å utføre en vanlig rotfylling gjennom tannkronen hvis rotkanalen har blitt blokkert med en stift fra en tidligere rotfylling. Her kan det være nødvendig å behandle betennelsen gjennom en operasjon.

Dessverre er det ingen garanti for at behandlingen alltid vil lykkes. Det avhenger av tannens tilstand og behandlingsmetode. Utførte rotfyllinger lykkes i 80–85% av tilfellene. Hvis betennelsen ikke forsvinner etter første behandling kan det være nødvendig med en ny rotfylling eller en rotspissamputasjon.

Årsaker til rotfylling

Den vanligste årsaken til rotfylling skyldes manglende behandling av hull i tennene (karies). Hvis et kariesangrep ikke blir behandlet, vil en infeksjon til slutt utvikle seg i tannens røtter.

Bakteriene som har forårsaket kariesangrepet trenger inn i nerven på tannen og skaper en slags betennelsestilstand. Denne må behandles med en rotrotfylling.

En annen årsak til rotfylling kan være at tannen har blitt utsatt for et såkalt traume, vanligvis etter et slag eller fall, som har resultert i tap av blodtilførsel eller eksponering av nerven. Symptomene er ofte alvorlige smerter fra tannen, og kan i noen tilfeller sees som en liten rosa flekk i midten av tannen.

En tann må også behandles med rotfylling ved kronisk rotspissbetennelse, selv om det ikke er smerter fra tannen.

Les mer om rotspissbetennelse.

En rotfylling kan redde tannen din

En kronisk rotspissbetennelse kan oppdages ved en røntgenundersøkelse, og en rotfylling er den eneste løsningen hvis tannen skal bevares. Hvis rotkanalen ikke behandles, utvikler en betennelsestilstand i beinet seg over tid, og det er risiko for dannelse av en tannbyll.

Rotfylling Vital Tannhelse

Hvordan utføres behandlingen?

Ved en rotfylling borer tannlegen et hull i tannen for å komme inn i nerven i rotkanalen. For å forhindre at nye bakterier kommer inn i rotkanalen, er tannen beskyttet med en liten gummiduk. Lengden på roten bestemmes deretter ved hjelp av et røntgenbilde.

Nerven og bakteriene fjernes, og rotkanalen renses med en rotfil til ønsket dybde og størrelse.

Ved en rotspissbetennelse må rotkanalen renses mer enn ved en vanlig rotfyllling. En slik behandling krever vanligvis flere besøk hos tannlegen.

I perioden mellom behandlinger er rotkanalen midlertidig lukket. Når tannlegen vurderer at rotkanalen er fullstendig renset og desinfisert, fylles rotkanalen opp.

Fyllingen av rotkanalen skal sikre at nye bakterier ikke kommer inn i rotkanalen. På et røntgenbilde kan tannlegen sjekke om rotfyllingen er vellykket, og om rotkanalen er tett.

Hva skal jeg være oppmerksom på etter en rotfylling?

I dagene etter en behandling kan du oppleve mild, forbigående smerte i området der inngrepet ble utført.

Kontakt tannlegen din hvis smertene vedvarer eller øker. Etter rotfyllingen svekkes tannen. Imidlertid kan den styrkes ved å gi den rotfylte tannen en krone. På denne måten er tannen beskyttet.

Ny behandling av samme tann

Det kan være nødvendig å behandle roten igjen hvis den første behandlingen ikke lyktes, og betennelsen fortsatt er til stede.

Hvis behandlingen fortsetter som planlagt, vil det ikke være nødvendig å gjøre midlertidige lukkinger, og tannen vil bli lukket av med det valgte materialet. Imidlertid gjøres det i de fleste tilfeller en midlertidig lukking som varer i ett år, hvor du deretter tar et røntgenbilde for å se om behandlingen har vært vellykket og om hullet kan lukkes permanent.

Rotfylling av høy kvalitet til en rettferdig pris

Prisen på en rotkanalbehandling avhenger av hvilken tann som skal rotkanalbehandlet. Når du betaler for en rotkanalbehandling, betaler du for antall røtter som blir behandlet. En fortann har vanligvis én rot, mens en jeksel har minst tre og ofte fire røtter. En jeksel koster altså mer for å få rotkanalbehandlet enn en fortann.

Hvis du vil ha en nøyaktig pris for rotkanalbehandling av tannen din, er det nødvendig med et røntgenbilde av tannen.

Et røntgenbilde vil, i tillegg til å avsløre antall røtter, også gjøre det mulig å vurdere tannens faktiske tilstand.

Kan man gjennomføre en rotfylling uten at det gjør vondt?

Du har kanskje hørt mange skrekkhistorier om hvor vondt det er å gjennomgå en rotfylling. Svaret er at det ikke trenger å gjøre vondt. En god lokalbedøvelse vil i de fleste tilfeller være nok til å sikre deg en smertefri behandling.

I noen tilfeller kan behandling med antibiotika være nødvendig på forhånd. Dette gjelder hvis betennelsen er stor og bedøvelsesmiddelet derfor ikke kan komme inn og fungere som det skal. Hvis du ikke synes lokalbedøvelse høres ut som en trøst for deg, så tilbyr vi også tannbehandling under narkose.

Hvor lang tid tar en rotfylling?

En rotfylling kan noen ganger utføres samme dag som det blir oppdaget at det er nødvendig med behandling. Andre ganger er det nødvendig at du kommer av flere runder.

Det er tannlegen som bestemmer hvor mange ganger som er nødvendig. Dette bestemmes ut fra omfanget av betennelsen, som vil vises på et røntgenbilde.

Du kan forvente å ligge i stolen mellom 30 og 60 minutter per besøk.

Våre klinikker

Bestill time hos din lokale klinikk

Velg din lokale klinikk for å se kontaktinformasjon, åpningstider og aktuelle tilbud

Alta

Bodø

Indre Arna

Majorstuen