Tanntrekking

Tanntrekking skjer i tilfeller der tannen ikke kan reddes, eller den forårsaker ubehag for pasienten. Dette kan for eksempel være på grunn av periodontitt, mangel på plass eller en tannbyll.

Hvordan foregår tanntrekking?

Tanntrekking skjer under lokalbedøvelse, slik at du kjenner minst mulig under inngrepet. Hvis tannen er vanskelig å fjerne kan tannlegen dele den opp i mindre biter. I noen tilfeller kan det også være nødvendig å fjerne noe av kjevebenet rundt tannen. 

En slik operasjon er mer omfattende enn vanlig tanntrekking, og kan i noen tilfeller med fordel utføres under narkose. Hullet i kjeven som tannen har sittet i, leges i løpet av få måneder.

Les mer om narkose hos tannlegen.

Nedenfor kan du lese mer om hva du kan forvente etter inngrepet og når og hva du kan spise. Vi har også samlet noen gode råd om hva du bør være oppmerksom på etter tanntrekkingen.

Tanntrekking Vital Tannhelse

Hva kan jeg forvente etter en tanntrekking?

Som beskrevet over, kan en tanntrekking foregå som et mindre inngrep, og i noen tilfeller en operasjon. Det er viktig at du tar vare på såret tannen etterlater seg. I tilfelle en mindre operasjon, syr tannlegen såret sammen etter prosedyren. Dette gjøres for å holde sårkantene sammen og fremme helbredelse.

Hvis du har blitt sydd, vil tannlegen fortelle deg når og om du skal fjerne stingene. I løpet av den tiden lokalbedøvelsen virker, kan du uten å merke det bite deg i leppen eller tungen. Derfor anbefales det at du venter med å spise til bedøvelsen er helt borte og du igjen har følelse på stedet der prosedyren ble utført. Når bedøvelsen virker, føler du kanskje ikke smerte, men du må forvente at den kommer etterpå.

Anbefalt smertelindring

Når bedøvelsen er borte, kan du oppleve sårhet og mild smerte i siden der tannen er fjernet. Du kan kanskje forhindre smertene ved å ta noen få smertestillende midler før bedøvelsesmiddelet forsvinner.

Hvis du fortsetter å oppleve smerte, kan du ta Paracetamol 1000 mg eller Ibuprofen 400 mg med åtte timers intervaller. For mer alvorlige smerter oppnås en beroligende effekt ved å kombinere 1000 mg Paracetamol og 400 mg Ibuprofen.

Smertestillende medisiner med acetylsalisylsyre anbefales ikke, da det kan forlenge varigheten på blødninger. Det er viktig at du ikke tar mer enn det som er foreskrevet av tannlegen din eller skrevet på medisinpakken.

Hvis du, til tross for smertestillende, fortsatt opplever alvorlige smerter, bør du søke råd hos tannlegen. Reseptbelagte smertestillende midler eller andre smertestillende midler kan være nødvendig.

Du kan også oppleve forstyrrelser i nervefunksjonen og dermed redusert følelse i leppen eller tungen. Imidlertid forsvinner disse lidelsene etter noen måneder, og du trenger ikke å bli behandlet for dem.

I sjeldne tilfeller kan det oppstå alveolitt, eller “dry socket”. Det vil si at blodet ikke koagulerer i hullet der den gamle tannen satt. Det er ikke farlig, men kan gjøre vondt.

Vær oppmerksom på at:

  • fysisk aktivitet øker blodtrykket. Unngå derfor fysisk aktivitet de første 24 timene etter inngrepet.
  • tannbørste og god munnhygiene er avgjørende for å unngå infeksjon. Pass likevel på å ikke børste direkte på såret de første dagene etter inngrepet.
  • du ikke bruker munnskyll den første dagen etter operasjonen. Såret må få hvile. De neste dagene kan du skylle munnen med 0,1% klorheksidin, da det reduserer risikoen for infeksjon. Skyll bare med klorheksidin når såret har sluttet å blø.
  • du bør unngå å røyke, da det reduserer sårtilheling. Hvis du ikke kan unngå det, anbefales det at du venter til minst to timer etter at inngrepet er over.

Er det normalt at ansiktet hovner opp etter en tanntrekking?

Det er ganske vanlig at kinn og tannkjøtt hovner opp etter at du har fått trukket en tann. Du kan bruke kalde kompresser direkte på hevelsen for å redusere den. Du kan gjøre dette i et kvarter hver time de første timene. Alternativt kan du suge på en isbit.

Noen vil også oppdage at kinnet blir blågult. Dette er helt normalt, og vil forsvinne innen tre til fire dager. Hvis hevelsen øker i mer enn to dager etter tanntrekkingen, bør du sjekkes av tannlegen.

Det blør fra såret — hva gjør jeg?

Det er helt normalt at det kommer litt blod fra såret den første dagen, men det kan se verre ut enn det er fordi blodet blandes med spytt. I tilfelle regelmessig blødning anbefales det å bruke gasbind som kompress og legge den direkte på såret (ikke i såret). Gasbind får du av tannlegen. Bit deretter sammen slik at kompressen presser på sårkantene.

Oppretthold trykket i en halv time. Vær oppmerksom på at det kan være nødvendig å bytte ut kompressen et par ganger. Hvis blødningen fortsetter, bør du kontakte tannlegen. Hvis du ikke får tak i din egen tannlege, kan du kontakte en annen tannlege, fastlegen din eller legevakten.

Hva kan jeg spise etter en tanntrekking?

Ikke spis de første fire timene etter inngrepet. Etter dette bør du bare innta kald, flytende mat, som for eksempel yoghurt eller annet. Du bør unngå varme drikker og matvarer de første 24 timene etter inngrepet. Dietten anbefales å være myk de to første dagene. Den første uken tygges bare på den “friske” siden av munnen. På den måten roer såret seg og får gro.

Infeksjon

Hvis du opplever dårlig smak, dårlig lukt og får økende tannpine og hevelse fire til fem dager etter operasjonen, bør du bli undersøkt av tannlegen. Dette kan være et tegn på infeksjon. Du kan derfor med fordel skylle munnen i klorheksidin 0,1% i ett minutt to ganger daglig i en uke. Start imidlertid bare denne behandlingen når du ikke lenger blør fra såret.

Hvis du likevel får en infeksjon i såret i munnen, blir den vanligvis behandlet med antibiotika, som er foreskrevet av tannlegen. Vær imidlertid oppmerksom på at klorheksidin kan misfarge tennene, men at det ikke er skadelig og at misfargingen forsvinner igjen.

Hva koster en tanntrekking?

Prisen på tanntrekking vil avhenge av tannens tilstand. De fleste tenner som må trekkes ut er ofte i så dårlig stand at de ikke bare kan trekkes ut, for eksempel hvis de er knekt eller har et veldig stort hull. Det kan være en risiko for at det går i stykker underveis. I disse tilfellene vil det være nødvendig å operere ut tannen.

Hvor lenge etter tanntrekkingen vil jeg ha smerter?

Etter en tanntrekking vil du kunne forvente ømhet i tannkjøttet. Hvis tannen din har blitt operert ut, vil du også kunne forvente hevelse og ømhet.

For å unngå blødning er det viktig å ikke spise varm mat eller drikke i 24 timer etter at du har fjernet en tann.

Når kan jeg spise etter tanntrekking?

Du kan spise så snart bedøvelsen ikke lenger fungerer. Når du blir bedøvd, risikerer du å tygge tungen, leppen og kinnet, så det anbefales å vente.

Når bedøvelsen er borte, kan du spise, men unngå varme drikker. Spis og drikk kald mat og drikke, da varmen kan starte en blødning den første dagen.

Våre klinikker

Bestill time hos din lokale klinikk

Velg din lokale klinikk for å se kontaktinformasjon, åpningstider og aktuelle tilbud

Alta

Bodø

Indre Arna

Majorstuen