Stifttann

En stifttann er en tann som har fått satt inn en metall- eller fiberstift. Slik styrkes tannen før videre behandling. Vital Tannhelse hjelper deg!

Hva er en stifttann?

Ordet stifttann brukes til å betegne flere forskjellige typer tannbehandling. Begrepet stifttann brukes noen ganger om et tannimplantat, selv om det ikke er det samme som en stifttann. Faktisk er en stifttann bare en tann som har fått inn en metall- eller en fiberstift.

Årsaken til at du kanskje trenger å sette en stift i tannen kan være at så store deler av det naturlige tannstoffet mangler at en stift er nødvendig for å kunne gjenoppbygge tannen. Rotbehandlede tenner som ikke har mye tannstoff igjen trenger ofte en stift før en plastkonstruksjon er mulig.

Når trenger jeg en stifttann?

Hver av tennene dine består av fem flater. Jo flere overflater du mangler fra en tann, enten på grunn av karies eller traumer, jo større er behovet for en stiftbehandling for å kunne gjenoppbygge tannen. Stiften danner et skjelett som gjør det mulig å bygge tannen rundt den. Tannen er bygd opp i plast rundt stiften.

I de fleste tilfeller er det mulig å bygge opp en tann ved hjelp av en stift, selv om mye tannstoff mangler. Hvis tannen din likevel er så skadet at den har knekt nedenfor kjevebenet, eller hvis et kariesangrep er så dypt at en stift er ikke nok for en rekonstruksjon, vil tannen fjernes.

Stifttann eller implantat?

En stifttannbehandling krever at du har en tann eller i det minste en intakt tannrot å plassere stiften i før tannen gjenoppbygges rundt stiften ved hjelp av plast. Konstruksjonen av stifttannen skal, for å sikre optimal holdbarhet, fullføres med en kronebehandling. En krone sitter som et tynt bånd rundt den opprinnelige tannen, og sikrer dermed en jevn trykkfordeling. På den måten går ikke tannstrukturen i stykker når du tygger på noe hardt.

Les mer om porselenskroner.

Til sammenligning er et tannimplantat en kunstig tannrot, og består av en titanskrue som plasseres i kjevebenet. Dette betyr at en tannimplantatbehandling er et alternativ hvis du mangler en tann. Det kan gjelde i tilfeller som i eksempelet i avsnittet over, der din egen tann må fjernes fordi den er skadet til under kjevebenet.

Les mer om tannimplantater.

Hva koster en stifttann?

Prisen på en stifttannbehandling kan bestemmes ved en tannundersøkelse og et røntgenbilde. Det er viktig å kunne se tannforholdene før en stift plasseres i tannen. Bare en røntgenbilde vil la deg se tilstanden til tannen rundt tannroten. Hvis tannen ikke er rotbehandlet, vil en rotfylling ofte være en nødvendighet før en stift settes inn i tannen.

Imidlertid finnes det mindre stifter som kan settes inn i tenner som ennå ikke er rotbehandlet. I de fleste tilfeller vil behovet for en rotfylling oppstå i det lange løp. Det anbefales også ofte å avslutte en tann med en krone hvis du vil ha et permanent og holdbart resultat. En krone er med på å styrke og sikre fundamentstrukturen.

Våre klinikker

Bestill time hos din lokale klinikk

Velg din lokale klinikk for å se kontaktinformasjon, åpningstider og aktuelle tilbud

Alta

Bodø

Indre Arna

Majorstuen