Plastfyllinger

Har du hull, ødelagte eller sprukne tenner? Da kan du få laget plastfyllinger hos tannlegen. I dag finnes det flere muligheter innen valg av materialer, noe som gjør at du får et bedre resultat.

Om plastfyllinger

Gjennom fortløpende tester har materialene blitt utviklet for å forbedre både holdbarhet, styrke og estetikk.

Tidligere ble hull i tennene fylt med bly. Senere gikk man over til sølvfyllinger (amalgamfyllinger), og i dag bruker man først og fremst plastfyllinger i tenner som har blitt utsatt for kariesangrep.

Sølvfyll skal ikke brukes hvis det er mulig å lage tannen med plastfyll.

Hos Vital Tannhelse bruker vi plastfyllinger, og plasten som brukes er utviklet for å tåle høy slitasje. Det gjør at den fungerer på samme måte som amalgam (sølvfylling). Dessuten har plastfylinger til tenner en rekke fordeler som amalgam ikke har.

Fordeler med plastfyllinger

Den viktigste fordelen med å bruke plastfasetter eller -fyllstoffer er at plasten fester seg bedre til tannen. Når plasten limes til tannen, trenger tannlegen bare å bore bort det syke tannstoffet. I tillegg hjelper plastens limingseffekt også til å hemme sprekker i tennene, noe som ellers kan forårsake ubehag.

En annen stor fordel med plastfyllinger er at materialet er lett å tilpasse fargen på tennene dine. Du får derfor et mer naturlig resultat enn du ville fått med sølvfyllinger. Plasten er tilgjengelig i mange forskjellige fargenyanser, noe som sikrer at fyllet ser ut som din egen tann. I tillegg kan man enkelt forme plasten slik at den passer til tennene dine, og dermed føles naturlig i munnen.

En tredje fordel med å bruke plast fremfor amalgam er at det beskytter miljøet, da plastmaterialet ikke inneholder kvikksølv eller andre tungmetaller. Samtidig hindrer en plastfylling også pasienten i å få bivirkninger etter en behandling, noe som kan skje med amalgam, der du må være klar over kvikksølvforgiftning.

Derfor benytter Vital Tannhelse seg ikke av sølvfyllinger

Materialet i sølvfyllinger (amalgam) utvides og trekker seg sammen i takt med skiftende temperaturer i munnen. Dermed påvirkes fyllingen av mat og drikke.

Over tid vil dette føre til en utmattelse i emaljen, og det er dermed en fare for at tannen sprekker. Sprekkene øker risikoen for at tannen går i stykker, og pasienten står overfor et nytt problem.

For sølvfyllinger er det også nødvendig å bore vekk mye av tannen for å forhindre at sølvet faller ut. I tillegg har amalgam ikke samme limeffekt som plastfyllinger, og er derfor ikke like godt festet.

Med plastfyllinger fjernes bare det syke tannstoffet, der du med amalgam ofte må fjerne litt mer for å sikre vedheft av fyllet.

Mange velger i dag å få byttet ut sine gamle amalgamfyllinger med plastfyllinger, da dette reduserer faren for sprekker i tennene. Ta en prat med tannlegen din om alternativer og risiko hvis dette er noe du vurderer.

Smerter i tannen etter en tannfylling

Det er helt normalt å oppleve litt smerte i tannen etter fylling av en tann. For noen blir tannen spesielt følsom for kulde og ising. Imidlertid reduseres disse symptomene over tid, ofte i løpet av noen få uker. Ta kontakt med tannlegen hvis du opplever ubehag over lengre tid. Da kan vi sette opp en konsultasjon slik at ubehaget kan stoppes.

Plastfasetter på fortenner

I tillegg til plastfyllinger kan Vital Tannhelse også sette på skallfasetter i plast. Plastfasetter kan også brukes rent kosmetisk, som en porselensfasett, for å korrigere misfargede eller gule tenner, eller hvis litt av en tann har knekt av.

En plastfasett er billigere enn en porselensfasett, men holdbarheten er betydelig lavere sammenlignet med porselensfasetten. Derfor er det en god idé å snakke med tannlegen din om valg av materiale, slik at dere sammen kan finne den beste løsningen for deg.

Les mer om skallfasetter.

Våre klinikker

Bestill time hos din lokale klinikk

Velg din lokale klinikk for å se kontaktinformasjon, åpningstider og aktuelle tilbud

Alta

Bodø

Indre Arna

Majorstuen