Knekt tann

Tennene dine er i utgangspunktet veldig sterke. Likevel kan det hende at en flik av emaljen blir slått av, eller at du får en knekt tann. Vital Tannhelse hjelper deg.

Hvorfor knekker en tann?

En tann kan knekke av flere grunner, men ofte knekker den fordi den er skjør. Mange rotbehandlede tenner knekker lett fordi tannen er mer skjør når den har gjennomgått en slik behandling.

For å unngå at din rotbehandlede tann sprekker, kan du investere i en krone. Kronen beskytter tannen mot sprekker.

Les mer om porselenskroner.

Tenner kan også knekke som et resultat av et traume. Hvis du for eksempel har bitt tennene hardt sammen eller fått et slag i hodet, kan det utløse et traume på tennene.

Tenner som står i fare for å knekke, er ofte de som er svekket fra før. Noen tenner blir svekket etter en rotkanalbehandling. Tennene kan også knekke som et resultat av et belastningsbrudd. Små forstørrelser og sammentrekninger på grunn av eldre sølvfyllinger kan også forårsake sprekker i tennene. Hvis tannlegen tror at tannen vil komme til å knekke, erstattes det gamle sølvfyllet med en plastfylling eller krone. På denne måten unngår du en knekt tann, og beholder så mye av det sunne tannstoffet som mulig. 

En annen årsak til knekte tenner er store hull i tennene. Hullene kan skade emaljen og dermed svekke tannen i en slik grad at et stykke av tannen bryter av. Hvis et større stykke av tannen går i stykker og nerven blir skadet, vil du kunne oppleve smerte når tannen utsettes for enten kald eller varm luft, drikke, mat og spytt.

Smerter fra en knekt tann kan være konstant eller komme og gå. Noen føler smerte når de tygger. Dette skyldes trykket som tannen utsettes for under tygging. Når du tygger med den ødelagte tannen, utvides sprekken, og når trykket stopper, minsker sprekken igjen.

Knekt tann Vital Tannhelse

Kan Vital Tannhelse behandle en knekt tann?

Ja, vi kan behandle en tann som er sprukket eller knekt. Behandlingen av tannen bestemmes av hvordan og hvor mye tannen er ødelagt. Det er derfor avgjørende hvor mye tann som er igjen. I noen tilfeller kan tannen reddes med en plastfylling.

Les mer om plastfyllinger.

Hvis tannen din er knekt eller sprukket, må det først vurderes hvor mye av tannen som er igjen. Hvis det er mye av tannen igjen, kan vi bygge opp tannen med plast.

Hvis det bare er en liten mengde tann igjen, må det vurderes ved hjelp av et røntgenbilde om tannen kan bevares med en rotkanalbehandling og en krone, eller om den skal fjernes.

Hva kan jeg forvente av behandlingen?

Det finnes flere behandlingsalternativer for en knekt tann. Behandlingen avhenger av hvor alvorlig skaden er.

Hvis tannen er skadet i den ytre delen kan tannlegen din ofte reparere den med tannfylling. I et mer alvorlig brudd trenger tannen ofte en omsluttende restaurering i form av en krone.

Et brudd der tannen knekker og tannnerven er involvert, er alvorlig. I et slikt tilfelle må tannlegen fjerne det vaskulære vevet og nervevevet i tannen via en rotfylling, og deretter gi tannen en krone.

Les mer om rotfyllinger.

Mange opplever også mindre sprekker i emaljen. Dette er små, overfladiske sprekker som bare påvirker tannemaljen og ikke nerven i tannen. Emaljefraksjoner krever sjelden behandling. De aller fleste mennesker har mindre emaljesprekker. Tannlegen din vil si ifra hvis tannen krever behandling.

Les mer om sprekker i tennene.

Hva kan jeg selv gjøre med en knekt tann?

Hvis du har knekt tann bør du alltid oppsøke tannlege med én gang. Du skal ikke behandle en ødelagt tann selv. 

Hos tannlegen avgjøres det hva slags behandling som er nødvendig i ditt tilfelle. Oftest vil tannlegen behandle en knekt tann med skadet nerve med en rotfylling. Du bør kontakte tannlegen så snart som mulig hvis du opplever smerte når du spiser og drikker varm og kald mat eller drikke.

Hvis tannen er knekt som følge av et slag

Hvis tannen knekkes som et resultat av et slag og det blør fra området, bør du ta et stykke gasbind eller papirhåndkle og opprettholde et trykk på blødningsområdet i ca. 10 minutter til blødningen stopper. Du kan deretter påføre området is i et kjøkkenhåndkle. På denne måten reduseres hevelsen og smertene.

Det er vanligvis lurt å ta smertestillende midler slik at smertene reduseres. Ta aldri større mengder smertestillende midler enn anbefalt.

Hva koster det å reparere en knekt tann?

Kostnaden for å behandle en knekt tann avhenger av hvor mye av tannen din som er ødelagt.

Hvis det bare er en liten del som er knekt av, holder det å lage en plastfylling.

Hvis en større del er knekt av, kan det være nødvendig å supplere plastbehandlingen med en krone som holder plastfyllet sammen som en tynn tape.

Våre klinikker

Bestill time hos din lokale klinikk

Velg din lokale klinikk for å se kontaktinformasjon, åpningstider og aktuelle tilbud

Alta

Bodø

Indre Arna

Majorstuen